28 Ekim 2009 00:00

Salgının faturası veliye çıktı

DOMUZ gribi salgınının okullarda görünmesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı bir genelge ile domuz gribine karşı alınacak önlemler konusunda okulları uyarmıştı.

Paylaş

DOMUZ gribi salgınının okullarda görünmesiyle birlikte Milli Eğitim Bakanlığı bir genelge ile domuz gribine karşı alınacak önlemler konusunda okulları uyarmıştı. Bu genelgede Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde düzenlenecek eğitim çalışmalarının yanı sıra hijyenle ilgili uyarılar da yer almıştı.
Birçok okulda sadece bir ya da 2 hizmetli görev yaparken, ödenek ayrılmamasından dolayı yeterli miktarda temizlik malzemesi alımı yapılmazken Bakanlığın salgına karşı çıkardığı genelgenin nasıl uygulanacağı akıllara soru işareti bırakmıştı.
VELİLERDEN SABUN TALEBİ
Bu soruya cevap çok gecikmeden Sakarya’dan geldi. Kaynak yetersizliği sebebiyle sıvı sabun almakta sıkıntı çeken okullar çareyi velilerden yardım istemekte buldu. Sakarya’da bir okulda öğrenci velilerine yazı gönderilerek öğrenci başına 3 kilo sıvı sabun ve iki büyük paket ıslak mendil göndermeleri istendi.
Velilere gönderilen ‘duyuru’ başlıklı yazıda “Domuz gribi ülkemizde hızlı bir şekilde yayılmakta olup ilimizde de görülmüştür. Domuz gribine karşı en etkili yöntemin temizlik ve hijyenden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle her öğrencinin iki büyük paket ıslak mendil ve 3 kiloluk sıvı sabun getirmesi gerekmektedir. 28 Ekim tarihine kadar her öğrenci sınıf öğretmenine teslim edecektir” denilmekte.
Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, okullarda sıvı sabun tüketiminin aşırı şekilde arttığını belirterek, bunu okul idaresi ve aile birliği tarafından karşılanmasının mümkün olmadığını belirterek, bu sebeple velilerden yardım istendiğini bildirdi.
HİJYENİK OLMAYAN ORTAMDA EĞİTİM YAPILIYOR
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise bir açıklama yaparak, domuz gribinin etkisini okullarda hissettirmesinin nedeninin, personel yetersizliği ve hijyenik olmayan şartlarda eğitim-öğretim yapılması olduğunu söyledi.
Koncuk, domuz gribinin okullarda temizlik personeli sorununu gündeme getirdiğini belirterek birçok kalabalık okulda sadece bir ya da 2 hizmetlinin görev yaptığını ve idarecilerin de kısıtlı imkanlar nedeniyle yeterli miktarda temizlik malzemesi alımı yapamadığını söyledi.
Bazı okullarda hizmetli sayısının ihtiyaca cevap vermemesi yüzünden temizlik işlerinin öğretmenler, öğrenciler ya da veliler tarafından yapıldığını bildiren İsmail Koncuk, şunları kaydetti: “Ülkemizde okullarımız, bırakın domuz gribini, en basit hastalıklara karşı bile hazırlıksızdır. Hatta okullar, hijyenik yapı sağlanamadığından, hastalıkların başlangıç adresidir. Domuz gribinin etkisini ağırlıklı olarak okullarda hissettirmesinin nedeni, personel yetersizliği ve hijyenik olmayan şartlarda eğitim-öğretim yapılmasıdır. Domuz gribinin etkilerini en aza indirgemek ve okullarda hijyenik yapıyı sağlamak için acil olarak okullara kadrolu hizmetli alımı yapılmalıdır.”
SES Kayseri Şubesi BaşkanıOrhan Karakaya’da yaptığı açıklamayla domuz gribi salgınında en büyük riskin, yoksulluğa bağlı beslenme sorunları ve sağlık hizmetlerine erişimi engelleyen muayene ücretleri olduğunu söyledi
AŞI SEVKİYATI BAŞLADI
Sağlık Bakanlığı, ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine, domuz gribi aşılarının 81 ile sevkıyatının başladığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Bakanlık Pandemi İzleme Bilim Kurulu’nun, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda pandemik A (H1N1) gribi aşı uygulamasının öncelikli olarak sağlık çalışanları ve Hacca gidecek olanlara yapılacağı belirtildi. “Teslimat yapılan ilk parti aşının Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Laboratuarları’nda yapılan ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine aşıların 81 ilimize sevkıyatına başlanmıştır” denilen açıklamada, son kontrollerden sonra aşı uygulamasına başlanacağı ifade edildi.
(HABER MERKEZİ)

YOKSULLARA AŞI YOK
WHO Genel Direktörü Kargaret Chan, domuz gribi aşılama programı çerçevesinde yoksul ülkelerdeki insanlar için gereken milyarlarca doz aşının üretiminin mümkün olmadığını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Margaret Chan Aşılama programı çerçevesinde yoksul ülkelerdeki insanları domuz gribinden korumak için gereken milyarlarca doz aşının üretilemeyeceğini belirterek, aşının küresel düzeyde elde edilme kapasitesinin sınırlı ve yetersiz olduğunu söyledi. Chan, “Yoksul ülkelere gönderilecek aşılar ilaç şirketleri ve gelişmiş ülkeler tarafından karşılanacak” dedi.


TATİLİ TELAFİ EĞİTİMİ TRT 3’TE BAŞLADI

Domuz gribi nedeniyle okulların tatil edilmesi üzerine verilecek telafi eğitimi TRT 3’den başladı.
Dersler, sabah saat 07.00-11.00 arasında lise öğrencilerine yönelik veriliyor. İlköğretim öğrencileri de saat 11.00’den 14.00’e kadar dersleri izleyebilecek. Ders saati süreleri 20’şer dakika olarak belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığının “www.meb.gov.tr” internet adresinden 3 günlük
ders programı yayımlandı. Programa göre, dersler bugün, yarın ve cuma günleri işlenecek. 29 Ekimin resmi tatil olması nedeniyle ders yapılmayacak.
Ankara’nın Şereflikoçhisar Özel Samanyolu Kudret Ünal İlköğretim Okulu eğitime evlerde devam etme kararı aldı. Okul öğretmenleri ders araç gereçleriyle birlikte öğrencilerin evlerine giderek eğitim veriyor. Okulun evde eğitim programından 180 öğrenci faydalanacak.

ÖNCEKİ HABER

Ünlü oyuncuların eğitmeni İstanbul’da

SONRAKİ HABER

UZUN MESAFE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...