28 Ekim 2009 00:00

‘Düğmelerimi bir kez daha ilikliyorum’

Haldun Taner Öykü Ödülü, “Ayna Çarpması” adlı ilk kitabıyla genç öykücü Murat Özyaşar’a verildi. Seçici kurulu değişmeyen yarışmada, ödül de geçen yıl olduğu gibi Doğu’yu anlatan bir yazara, Diyarbakırlı olan Özyaşar’a gitti.

Paylaş

Haldun Taner Öykü Ödülü, “Ayna Çarpması” adlı ilk kitabıyla genç öykücü Murat Özyaşar’a verildi. Seçici kurulu değişmeyen yarışmada, ödül de geçen yıl olduğu gibi Doğu’yu anlatan bir yazara, Diyarbakırlı olan Özyaşar’a gitti.
Pera Müzesi’nde düzenlenen törende konuşan Seçiciler Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Haldun Taner’in yazar olarak öykülerindeki kişiler gibi bir insan olduğunu ve son derece alçak gönüllü bir karakteri bulunduğunu söyledi. Haldun Taner’in aynı zamanda iyi bir tiyatro ve kabare yazarı olduğunu ifade eden Hızlan, Taner’in günü takip eden ve türler arasında dolaşan bir yazar olmasının kalemine katkısına değindi. Hızlan, yarışma için yapılan 124 başvuru arasından seçilen Murat Özyaşar’ı oybirliğiyle ödüle layık gördüklerini söyledi. Özyaşar’ın “ustaları okumuş, özümsemiş” bir yazar olduğunu söyleyerek, bu ödülle başarının kuşaktan kuşağa götürüldüğü yorumunu yaptı.
DURULUK, ÖZGÜN DİL
Ödül gerekçesini ise, Milliyet Ödülleri Yönetmeni Nail Güreli açıkladı. Haldun Taner 2008 Öykü Ödülü Murat Özyaşar’a “anlatımındaki duruluk, özgün bir dil yaratma becerisi ve atmosfer yoğunluğu” nedeniyle verildi.
Doğan Gazetecilik Pazarlama ve İş Geliştirme Grup Başkanı Tijen Mergen ise Haldun Taner Ödüllerinin bu yıl 22’ncisinin verildiği ve yarışmanın artık kurumsallaştığını dile getirdi. Bu ödülü daha önce Murathan Mungan, Kürşat Başar gibi yazarların da aldıklarını hatırlatan Mergen, “Bu yıl 124 başvuru oldu. Bu 124 sanatçı bizim için çok önemli. Onlar bizim için bir umut ışığı” dedi.
Mergen, Taner’in Milliyet’in üslubunun oluşmasında etkili bir yazar olduğunu düşündüklerini vurguladı.
ÖZYAŞAR HEYECANLANDI
Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kazanan yazar Murat Özyaşar da böylesine bir ödülü almış olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu, adının Haldun Taner’in adıyla yan yana yer almasının kendisi için büyük bir onur olduğunu dile getirdi.
2008 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü “Ayna Çarpması” adlı kitabına layık gören jüri üyelerine teşekkür eden Özyaşar, Haldun Taner’in öykücülüğü karşısında “tüm düğmelerini bir kez daha iliklediğini” sözlerine ekledi. Özyaşar’a ödülünü, Doğan Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan verdi.
Haldun Taner Öykü Ödülü seçili kurulu, Doğan Hızlan başkanlığında, Tahsin Yücel, Füsun Akatlı, Semih Gümüş, Şara Sayın, Demet Taner ve geçen yıl ödülü kazanan Hasan Özkılıç’tan oluşuyordu.


MURAT ÖZYAŞAR KİMDİR?
Murat Özyaşar, 1979 yılında Diyarbakır’da doğdu. Ergani Anadolu Öğretmen Lisesi’ni yatılı okuyan Özyaşar, Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Özyaşar’ın öyküleri, Varlık, Kitaplık, Adam Öykü, Notos Öykü, İmge Öyküler gibi dergilerde yayımlandı. Özyaşar, “Ayna Çarpması” adlı eseriyle 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülünü de kazanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Ceylan Önkol adına resim yarışması

SONRAKİ HABER

40.yıl karikatür sergisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa