28 Ekim 2009 00:00

Hacıbektaş’ta 84 yıl sonra gelen cem

HACI Bektaş Veli’nin doğumunun 800. Yılı dolayısıyla 19-21 Ekim tarihleri arasında, Ankara’da, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hacı Bektaş Veli Anadolu ...

Paylaş

HACI Bektaş Veli’nin doğumunun 800. Yılı dolayısıyla 19-21 Ekim tarihleri arasında, Ankara’da, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Alevi Kültür Dernekleri’nin işbirliği, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Alevi Enstitüsü’nün ortaklığı ile Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu düzenlendi.
Sempozyumun ardından 22 Ekim Perşembe akşamı Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan izin ile Hacı Bektaş Veli Dergâhı Meydan Evi’nde yürütülen cemin post dedeliğini Mehmet Turan Dede yaptı. Cem, Isparta yöresi süreğine göre yürütüldü.
Sempozyumda bildiri sunan akademisyenlerle birlikte Alevi Enstitüsü, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Alevi Kültür Dernekleri’nin katılımıyla yapılan cem, başlangıçta görüntü ve fotoğraf alınmasının ardından basına kapalı yapıldı ve dört saat sürdü.
Ceme ilişkin değerlendirme yapan Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Aleviler ibadete kapatılan Dergâhlarında 84 yıldır cem yapamıyorlardı. Bu tarihi bir andır. Bunun tüm Aleviler için önemi çok büyüktür” dedi.
Tekke ve Zaviyeler Kanunu ile ibadete kapatıldıktan sonra 1964 yılında müze olarak açılan Dergâh’ını ziyaret edebilmek için ücret ödeyen Alevilere burada ibadet yapmak da yasaktı.
Bu anın her Alevi’nin ruhunda bir vuslat anı olduğunu belirten Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil, “Bu sonuç 20 yıldır yürütülen mücadelenin ürünüdür” diye konuştu.
Vakfın kurucu üyelerinden ve en yaşlı yönetim kurulu üyesi Kasım Özkan “Artık ölsem de gözüm açık gitmez” diyerek olayın önemini vurguladı. (Hacıbektaş/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Tören alanına otoyolda 4,5 kilometre yürüyerek gidiyorlar

SONRAKİ HABER

Eğitim sorunları sistemle ilgili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...