28 Ekim 2009 00:00

TİSK: İyimser hava yok

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ekonomiye ilişkin verileri değerlendirdiği raporunda şu ifadelere yer verdi:

Paylaş

TÜRKİYE İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ekonomiye ilişkin verileri değerlendirdiği raporunda şu ifadelere yer verdi: “Küresel dünyanın aktörleri olan bazı ülkelerin ekonomilerinde yeniden canlanma belirtilerinin başladığı bir dönemde ülkemiz ekonomisindeki toparlanma eğilimi çok yavaştır. Sanayiye gelince, ekonominin geneline kıyasla daha olumsuz şartlar içindedir; Ağustos ayında ancak üretim azalışından söz edilebilmektedir. Kamuoyunda ekonomiye ilişkin iyimser bir hava yaratılmak isteniyorsa da özellikle ekonominin lokomotifi olan sanayi sektöründeki üretim durumu ve işgücü piyasası göstergeleri karşısında, buna uygun gelişmeler kaydedildiğini ifade etmek mümkün görünmemektedir.”
KAPASİTE DE DURUM
* Krizin başlangıcı açısından Ağustos 2009 baz etkisinin başladığı bir aydır. Çünkü kriz Ağustos 2008’de başlamış ve sanayi sektöründe üretim ve kapasite kullanımı da düşmüştür. Dolayısıyla bu yılın Ağustos ayı düşüş eğilimine giren geçen yılki verilere göre kıyaslanmaktadır. Buna rağmen sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve siparişler azalmaya devam etmekte...
* Sanayi üretim endeksi, 2009 yılı Ağustos ayında 2008 yılı Ağustos ayına göre yüzde 6,3, bir önceki aya göre ise yüzde 5,7 azaldı.
* Sanayi alt sektöründe en hızlı üretim kaybına uğrayan sektör imalat sanayidir. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,2 azaldı.
* Ana sanayi gruplarında ise 2009 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek düşüş yüzde 15,8 ile sermaye malı imalatı sektöründe gerçekleşti.
* İmalat sanayinde kapasite kullanım oranındaki düşüşler, sanayi üretimindeki bu düşüşün habercisi olmuştur.
SANAYİ SORUNLARI DEVAM EDECEK
* Kapasite kullanım oranındaki düşüşler üçüncü çeyrek büyüme oranı düzeyi açısından sorunun devam ettiğini göstermektedir.
* İç pazardaki talep yetersizliği işyerlerinin tam kapasite ile çalışmamasının ana nedeni olmaya devam etmektedir. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 53 eksik kapasite çalışmada belirleyici olmuştur.
* Aylık sipariş endeksi de üretim endeksi ile paralellik göstererek 2009 yılı Ağustos ayında 2008 yılı Ağustos ayına göre yüzde 12,7, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 azalmıştır. Siparişlerdeki düşme, üretim düşüşünün Eylül ayında da devam edeceğini göstermektedir.
* Sanayideki üretim, ciro ve sipariş düşüşleri temel sanayi grupları olan sermaye malları ve ara malları sektörlerinde diğer sektörlere göre daha yüksek oranlardadır. Bu durum, gelecek aylarda sanayinin yaşayacağı sorunların daha da ağırlaşacağını göstermektedir.
* Eylül 2009’da, bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket ve kooperatif sayısı yüzde 5,1 oranında azalmıştır. Kurulan ticaret ünvanlı işyeri sayısı da yüzde 13,3 azalmıştır.
ÖNCEKİ HABER

İkamet harcı mı, haraç mı?

SONRAKİ HABER

‘Ya Guantanamo’yu kapatın ya da tutukluları yargılayın’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...