28 Ekim 2009 00:00

İkamet harcı mı, haraç mı?

TÜRKİYE, siyasi ve ekonomik nedenlerle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan mülteci ve sığınmacılardan yıllık 1000 TL’ye varan ikamet harcı alıyor.

Paylaş

TÜRKİYE, siyasi ve ekonomik nedenlerle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan mülteci ve sığınmacılardan yıllık 1000 TL’ye varan ikamet harcı alıyor. Ödeyemeyenler Türkiye’den çıkamıyor. İkamet harcı uygulayan Birleşmiş Milletler üyesi tek ülke Türkiye...
CEO’LARLA AYNI...
İHD, Uluslararası AF Örgütü, Mazlum-Der ve Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin de bulunduğu çok sayıda insan hakları örgütü, dün basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Mülteci-Der temsilcisi Pırıl Erçoban, Türkiye’ye gelen sığınmacı ve mültecilerden Harçlar Kanunu’na göre 135 TL defter parası ve altı ayda bir 306 TL ikamet harcı istendiğini aktardı. Bunun yasal faizlerle birlikte yıllık ortalama 1000 TL’ye yaklaştığına dikkat çeken Erçoban, ödeyemeyenlerin sağlık, eğitim ve sosyal yardım hizmetleri alamadığını da anlattı. Şirketlerin yabancı CEO’ları ile en temel gereksinimlerini bile karşılayamayan sığınmacılardan aynı meblağın istenmesini eleştiren Erçoban, muafiyet maddesinin keyfi uygulandığını belirtti.
ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakın Ertürk, Birleşmiş Milletler Kadına Yönelik Şiddet Raportörlüğü yaptığı dönemde bir çok mülteci kadının ikamet harcı nedeniyle mağdur olduğuna tanık olduğunu anlattı. Ertürk, Eskişehir Sığınma Evinde kalan İranlı bir kadın sığınmacının, yurt dışından kabul aldığı halde yasal faizleriyle 4000 TL civarındaki ikamet harcını ödeyemediği için çıkış izni alamadığını aktardı. GELİR KAYNAĞI MI?
Sığınmacı ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği adına konuşan İbrahim Vurgun Kavlak da, Türkiye’de 19 bine yakın sığınmacının bulunduğunu belirterek, bu insanların temel hizmetlere erişememesinin insan onuruna aykırı olduğunu söyledi. Prosedürler tamamlanana kadar geçen sürede bir sığınmacının en az 3-4 bin TL borcunun biriktiğini belirten Kavlak, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan sığınmacıların hazineye gelir kaynağı olarak algılanmasının Türkiye için bir utanç olduğunu kaydetti. Kavlak, sığınmacı ve mülteciler için yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

İsrail su bile vermiyor

SONRAKİ HABER

TİSK: İyimser hava yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...