28 Ekim 2009 00:00

Sermaye gözünü Asya Afrika’ya dikti

KPMG araştırması yerli sermayenin gözünü Doğu ve Güney ülkelerine diktiğini gösteriyor. Çevre ülkelere yönelen sermayenin en önde gelen hedefi Rusya...

Paylaş

KPMG araştırması yerli sermayenin gözünü Doğu ve Güney ülkelerine diktiğini gösteriyor. Çevre ülkelere yönelen sermayenin en önde gelen hedefi Rusya... Araştırmaya göre Avrupa ülkeleri ‘yatırım’ için Asya, Afrika ve Orta Doğu gibi bölgelere yöneliyor. Araştırmaya göre, Türkiye sermayesi de Avrupa ve diğer dünya ülkeleri arasında kilit rol oynamak için sabırsızlanıyor.
KPMG’nin yeni araştırması “Uzun Soluklu Bir Plan: Türk Şirketlerinin 2009-2014 Yılları Arasındaki Yurt Dışı Yatırım Planları”, ülke şirketlerinin içinde bulunduğumuz dönemde ve önümüzdeki beş yıl içinde, yurt dışında yatırım yapmak için en çok tercih ettikleri ülkenin Rusya olduğunu ortaya koydu.
Almanya’nın yatırım yeri tercihi olarak cazibesini nisbi olarak kaybetmeye başladığı anlaşılıyor. Bir yıl sonrasına bakıldığında, Almanya’nın yatırım için tercih edilen ülkeler arasında üç sıra gerileyerek Fransa, Mısır, Irak, Romanya, Libya’nın ardından İngiltere ile aynı konumu paylaşacağı açıklanıyor. KPMG’nin araştırmasına göre, Türk yatırımcılar artık yerleşik AB ekonomilerinden çok, Doğu Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun gelişmekte olan ekonomilerine yönelmekte. İngiltere ve Almanya gelecek beş yıl içinde yatırım planlarında yer alıyor olmasına rağmen, gelecek 5 yıllık dönemde diğer büyük payı Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve Cezayir alacak gibi gözüküyor.
GÜNEY İŞTAH KABARTIYOR
KPMG Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Kıdemli Ortağı Ferruh Tunç sonuçları “Bu durum Türkiye’ye has özel bir yatırım eğilimini yansıtıyor” şeklinde değerlendiriyor. Tunç şunları vurguluyor: “Dünyanın diğer ülkelerinde yapılan benzer araştırmalarda, uluslararası yatırımcılar arasında en çok tercih edilen yaklaşımın ABD’deki nispeten büyük yatırımlarını, Çin ve Hindistan ile kısmen Avrupa’daki artan yatırımların lehine olacak şekilde azaltmak yönünde olduğunu görüyoruz. Ancak Türk yatırımcılar hızlı bir şekilde Doğu ve Güney’deki ülkelerle ilişkiler kurmaya odaklanmış durumdalar. Türkiye’nin bu ülkeler ve Avrupa ülkelerinin ekonomisi arasında önemli bir yeri olması ve AB’ye katılma azmi göz önünde bulundurulduğunda, Türk iş dünyasının Asya, Afrika ve Avrupa arasında kendine kilit bir rol hazırlamakta olduğu görülmektedir.”
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Filistinli tarafların görüşmeleri tıkandı

SONRAKİ HABER

İsrail su bile vermiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa