28 Ekim 2009 00:00

Kışkırtma ve saldırılara karşı birlikte mücadele çağrısı

DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi Kent AŞ işçilerinin, işlerine geri dönebilmek için İzmir’den gelip oturma eylemi yaptıkları Abdi İpekçi Parkı’nda, Alperen Ocakları üyelerinin saldırısına uğramasına tepkiler dün de sürdü.

Paylaş

DİSK’e bağlı Genel-İş üyesi Kent AŞ işçilerinin, işlerine geri dönebilmek için İzmir’den gelip oturma eylemi yaptıkları Abdi İpekçi Parkı’nda, Alperen Ocakları üyelerinin saldırısına uğramasına tepkiler dün de sürdü. Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel Kent AŞ işçilerini ziyarette “birleşik mücadele” zorunluluğuna dikkat çekti.
Kent AŞ işçilerinin, Alperen Ocakları’ndan faşistlerin saldırısına karşı işçilere destek önceki gün akşam ve dün öğlen saatlerinde sürdü.
İŞÇİLERE KİTLESEL
DESTEK GELDİ
KESK Ankara Şubeler Platformu üyeleri, Sakarya Caddesi’nde buluşup, alkış ve sloganlarla yürüdükleri Abdi İpekçi Parkı’nda, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganı ile karşılandılar.
İşçilere desteğe, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Kaya, SDP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Taka’nın da aralarında bulunduğu konfederasyon, parti ve örgüt temsilcileri ile DİSK’e bağlı Emekli-Sen, Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Orta Anadolu Bölge ve Ankara Şubeleri, TÜMTİS, Petrol-İş Ankara Şube, Yol-İş Ankara 3 No’lu Şube üye ve yöneticileri de katıldı.
LİNÇ GİRİŞİMİ
KINANDI
Genel-İş, “İşimize, ekmeğimize, direnişimize yapılan linç girişimini kınıyoruz” pankartlarının açtı. Burada konuşan Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, işlerine geri dönebilmek için 181 gündür direnen Kent AŞ işçilerinin 32 gün yürüyerek geldikleri Ankara, Abdi İpekçi Parkı’nda, kendilerine Alperen Ocakları üyesi adını veren bir güruhun saldırısına uğradıklarını, bir arkadaşlarının yaralandığını, çadırların ve fotoğraf sergisinin dağıtıldığını anlattı. Şovenist politikalarla beslenen anlayışların saldırılarını, “emek” ve “hak” mücadelesine yöneltecek kadar gözlerini karartmalarının ibret verici olduğunu belirten Ekici, toplumsal huzur açısından son derece tehlikeli olan bu saldırıyı kınadıklarını söyledi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren ise başta anamuhalefet olmak üzere parlamentodaki partilerin toplumun gerginlik noktalarını kaşımalarının doğru olmadığını ve saldırının bu politikanın bir sonucu olduğunu belirterek, “Bugün işçilere, yarın mahallelerde halka saldırırlar” uyarısında bulundu.
‘BİRLEŞİK
MÜCADELE ZORUNLU’
Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel ise emeğe yönelik bu saldırıyı kınarken, saldırıların bir uzantısının da taşeronlaştırma, yandaş konfederasyon, sendika yaratma olarak sürdüğünü söyledi. İnsanın yaşam kadar temel hakkı olan çalışma hakkının elinden alınmasını kınayan Türkel, son dönemde başta kıdem tazminatı olmak üzere emeğin haklarına yönelik saldırıların arttığını ifade etti. Emeğe yönelik saldırıların ne ilk ne de son olacağını kaydeden Türkel, bütün bu saldırılara karşı ortak, birleşik mücadelenin zorunluluğuna dikkat çekti. Türkel, “Mutlaka emek cephesinin birleşik mücadelesini örgütlemek gerekiyor. Bundan kaçınılırsa, bu mücadele verilmezse, Kent AŞ örneği gibi çeşitli bahanelerle işten atılanların sayısı binleri, onbinleri, yüzbinleri bulur” dedi. Türkel, başta örgütlenme önündeki engellerin, taşeronlaştırmanın kaldırılması olmak üzere emeğin hakları için sorumluluğu olanların birleşik mücadelenin zorunlu olduğunu görmelerini, vakit geçirmeden bu mücadeleyi örgütlemelerini istedi.
ONLAR BUNU
HEP YAPIYOR
TTB Merkez Konseyi üyesi Hülya Biriken, hekimlerin dayanışma duygularını iletirken, ABF Genel Sekreteri Kazım Genç, “Anadolu’nun yasaklı kültürü, inancı”, Aleviler adına işçileri selamladı. 8 Kasım’da İstanbul’da yapacakları mitinge atıfta bulunan Genç, orada toplanacak yüzbinlerce Alevinin yüreğinin işçilerle, işçilerin yüreğinin Alevilerle olacağını söyledi.
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtirken, Kent AŞ işçilerinin mücadelesinin, Türkiye’deki demokrasi mücadelesinin önemli bir kilit taşı olacağını ifade etti.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise saldırganların bunu her zaman yaptıklarına, emperyalizmin maşası olduklarını ifade ederek, “Saldırıyı yapan zihniyeti şimdiye kadar işçilerin, kamu emekçilerinin, anaların, dara düşenlerin yanında gördük mü? Görmedik” diye konuştu. Açıklama sırasında sık sık “Kent AŞ işçisi yalnız değildir”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganları atıldı. (Ankara-EVRENSEL)

PROTESTO AKŞAM BAŞLADI
Alperen Ocakları üyelerinin Kent AŞişçilerine yaptığı saldırıya; aralarında İHD Ankara Şubesi, Emek Partisi, DTP, ÖDP ve TKP’nin de bulunduğu çok sayıda örgüt, önceki gün akşam saatlerinde Yüksel Caddesi’nde toplanıp, alkış ve sloganlarla Abdi İpekçi Parkı’na yürüdüler.
Burada Kent AŞişçileri ile buluşan örgütler adına açıklama yapan İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu, faşist örgütlenmelerin işçi direnişlerine yönelik saldırılarının yeni olmadığına dikkat çekti. Geçmişte de bu tür gerici, milliyetçi örgütlenmelerin mücadele eden işçilere saldırdıklarını hatırlatan Otlu, saldırının asıl sorumlusunun Türk ve Kürt halkları arasında düşmanlık tohumları ekenler olduğunu söyledi.
Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman da, şovenizmden beslenenlerin yaptığı saldırılarının, iş ve ekmek mücadelesi veren işçileri yıldıramayacağını söyledi.
Kent AŞ işçileri adına konuşan Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Mehmet Çınar, direnişten rahatsızlık duyan kesimlerin faşist yüzlerini bir kez daha gösterdiği ifade etti. Mücadelelerinde bir çok kez polis ve asker engelini aştıklarını belirten Çınar, bir grup çapulcunun saldırısının kendilerini mücadeleden yılmayacağını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Ücret istersen işten atılırsın

SONRAKİ HABER

BASIN TURU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...