28 Ekim 2009 00:00

Ücret istersen işten atılırsın

TÜRKER Tersanesi’nde kriz gerekçesiyle ücretler ödenmiyor. Ücretlerin ödenmemesiyle ilgili suçu tersane taşerona taşeronda tersaneye atıyor olan ise işçilere oluyor.

Paylaş

TÜRKER Tersanesi’nde kriz gerekçesiyle ücretler ödenmiyor. Ücretlerin ödenmemesiyle ilgili suçu tersane taşerona taşeronda tersaneye atıyor olan ise işçilere oluyor. Türker Tersanesi’nde çalışan ve üç aydır ücretlerini alamayan işçiler ücretlerini isteyince kapı önüne konuldular. Sürecin devam ettiğini belirterek isimlerinin yayınlanmasını istemeyen işçiler, 2 Kasımda iş yeriyle yeniden görüşeceklerini ifade ettiler.
Üç aydır çalıştıkları tersaneden hiç ücret alamadıklarını belirten işçiler, “İşe başladığımızdan bu yana ücretlerimizi alamadık. İstediğimizde tamam vereceğiz deyip vermiyorlar, bir kez daha konuşalım dedik tartıştık ertesi gün çıkışımızı verdiler. Tekrar konuşmaya gittik tekrar işe alırlar diye ama kadromuz tamam dediler” dediler. Apar topar çıkartıldıklarını anlatan işçiler, çalışırken giydikleri giysileri almaları için bile tersaneye sokulmadıklarını, arkadaşlarının giysilerini getirdiklerini söylediler.
İşsizlik korkusuyla bu koşullarda çalışmayı kabul ettiklerini anlatan işçiler “Çalışınca yeter ki alacağımız olsun çalışalım diyoruz. İşten atılma korkusuyla kimse sesini çıkaramıyor. Evde de eşimiz çocuklarımız birşeyler istiyor alamıyoruz bunalıma giriyoruz, ya kendimizi öldüreceğiz ya eşimizi çocuklarımızı, ya intihar edeceğiz” dediler.
İMALAT DEVAM EDİYOR
Tersanenin genelinde ücretlerin ödenmediğini söyleyen işçiler, 5 aydır ücretini alamayan işçilerin olduğunu, özellikle gurbetçi işçilerin daha kötü durumda olduklarını anlattılar.
Patronun işten atmaları, ücretlerin ödenmemesini, iş olmamasıyla açıklamasına tepki gösteren işçiler, “Tersanede üç gemi yapılmaya devam ediyor, iş var ama artık aynı işi daha az işçi yapıyor” diye konuştular. “Ücret alacaklarımızı tersane yöneticilerine söylüyoruz ‘biz ücretleri taşeron firmaya verdik bizim sorunumuz değil’ diyorlar. Taşeron, tersane ücretleri vermedi’ diyor” diyen işçiler, oyalandıklarını ifade ettiler. İşçiler, bazı günler 24 saat kesintisiz çalışmalarına rağmen fazla mesai ücreti de alamadıklarını kaydettiler. (Kocaeli/EVRENSEL)
Barış Kara
ÖNCEKİ HABER

Genelkurmay suç işliyor

SONRAKİ HABER

Kışkırtma ve saldırılara karşı birlikte mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa