28 Ekim 2009 00:00

Birlik oldular, zam aldılar!

HYUNDAİ fabrikasında işçilerin zam talebiyle başlattıkları eylem sonuç verdi. İşveren geri adım atmak zorunda kaldı.

Paylaş

HYUNDAİ fabrikasında işçilerin zam talebiyle başlattıkları eylem sonuç verdi. İşveren geri adım atmak zorunda kaldı. Ücretlere yüzde 10 oranında zam yapıldı.
Ekim ayında zamlı ücret almaları gerekirken zam alamamaları üzerine gece vardiyası işçileri vardiya çıkışında yürüyüş yapmış, öğle vardiyasındaki işçiler de yemeğe çıkmayarak işverenin tutumunu protesto etmişlerdi.
İşveren temsilcileri eylem üzerine talepleri aldıklarını ve görüşeceklerini söylemişlerdi. İşveren temsilcileri, formenler ve işçi temsilcileri arasında yapılan iletişim toplantısı sonucu yüzde 10’luk zam kararına varıldı. İşçi temsilcilerinin amirler tarafından seçildiğini belirten işçiler, mücadele sonucunda kazanım elde ettiklerini ancak taleplerinin tam olarak karşılanmadığını belirttiler.
Ücretlere yüzde 10 oranında zam yapılmasıyla, geçen maaşın zam farkı da ödendi. Eylemlere katılan bir Hyundai işçisi, “İşveren temsilcileri mart ayında düşük olan ücretler ve daha yüksek olan ücretlere arasında denge sağlanacağını ve aradaki makasın kapatılacağını belirttiler. 1,5 yıldır zam almadığımız için ücretlerimiz bu hale geldi. Eğer bu şekilde zamlar alabilseydik şimdi bu durumda olmazdık. Eylem yaptığımızda, beraber hareket ettiğimizde istediğimiz oranda olmasa da zam aldık. Bu eylem olmasaydı yüzde 1-2 zam vereceklerdi” diye konuştu.
ÜCRETSİZ İZİNLER SORUNU ÇÖZÜLMEDİ!
İşçiler, ücretsiz izinlerde tam ücret uygulanmasını talep ederken, işveren temsilcileri ücretsiz izinlerde ücret kesintisi yapılmaması ancak yıllık izinlerden düşülmesi kararını verdi. Bu kararın sorunu çözmediğini belirten Hyundai işçileri, “Ücretsiz izinlerde kesinti olmayacak ama yıllık izinler yerine sayıyorlar. Ancak herkesin yıllık izinleri dolmuş durumda. 2010 izinleri bitti. Bu uygulamayla önümüzdeki yıllarda kimsenin yıllık izni kalmayacak. Şimdiden fabrikanın çoğunluğunun yıllık izni ekside. 1600 işçiden ancak 200’ünün yıllık izni artıdadır” diye konuştular.
İki vardiyanın çalıştığını bir vardiyanın ise ücretsiz izinde olduğunu belirten işçiler, bu uygulamanın ne kadar sürecini belirsiz olduğunu ifade ettiler.
BİRLİK GÜVEN GETİRDİ!
İşçilerin birlik olunca işverene geri adım attırmaları fabrika içindeki duyguyu da değiştirmiş. İşçilerin yaptıkları eylem ve kazanımdan dolayı biraz da şaşkınlık içinde olduğunu belirten Hyundai işçileri, “Bu eylemi biz mi yaptık diye düşünüyorlar. Kimsenin inanası gelmiyor. Çünkü fabrikada herkes tek başına hareket eder, tepki gösteremezdi. Birlik olunması, kazanım elde edilmesi ve bunun kimseye zarar vermeden olması çok önemli. Fabrikada herkes mutlu” dediler. İşçiler, “Birlik olmanın gücünü gördük. Herkesin kendine ve birbirine güveni geldi. Birlik olursak kazanırız düşüncesi gelişti. Bundan sonra da bu birlikteliklerin devam etmesi için çalışacağız” şeklinde konuştular. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

Genelkurmayın Albay Dursun Çiçek Çelişkisi

SONRAKİ HABER

Genelkurmay suç işliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...