28 Ekim 2009 00:00
9 ayda 112 kişi yaşamını yitirdi
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2009 yılının son 9 ayında 12 bin 952 hak ihlalinin yaşandığını açıkladı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, 2009 yılının son 9 ayında 12 bin 952 hak ihlalinin yaşandığını açıkladı. Açıklamada son dönemlerde güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı da belirtildi.
İHD Diyarbakır Şubesi, son 9 ay içerisinde yapılan hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. İHD Bölge Temsilcisi Ali Akıncının verdiği verilere göre şimdiye kadar yaşanan hak ihlallerinde 112 kişi çatışmada yaşamını yitirdi. 84 kişi yaralandı, faili meçhul cinayetler ve yargısız infazlarda 70 kişi öldürüldü. 31 kişi yaralandı, mayın ve serbest patlayıcı maddelerden dolayı 25 kişi hayatını kaybetti, 34 kişi yaralandı. Verilere göre son 9 ayda 25 bin 61 kişi gözaltına alındı, bunlardan 950 kişi tutuklandı. 655 kişi işkence ve kötü muamele ile karşılaştı. Aynı verilere göre 59 toplumsal olaya yapılan müdahalede 222 kişi darp edildi ve bin 374 kişi hakkında ise soruşturma ve davalar açıldı.
ÇOCUK ÖLÜMLERİ ARTTI
Tabloyu değerlendiren İHD Şube Başkanı Muharrem Erbey, bir ülkede insan haklarının yaşam bulması için demokratik kamuoyunun ve hukuk gücüne ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları söyledi: Bu iki güç bir ülkede yoksa insan haklarından bahsetmemiz mümkün değildir. Türkiyede son yıllardaki uygulamalara baktığımızda, her iki hakkın kullanımı önünde çok ciddi sıkıntılar söz konusudur. Son dönemlerde yaşanan orantısız güç nedeniyle çocuk ölümlerinin arttığına dikkat çeken Erbey, 29 Mart 2009da yapılan yerel seçimlerden 14 gün sonra DTPye yönelik büyük bir operasyon yapıldı. Son altı ayda ise DTPye yönelik 3. operasyon düzenlendi. Binden fazla kişi gözaltına alındı. Dosyalarda gizlilik kararı var diye tutuklu olan 450 kişi ne ile suçlandıkları bilmeden aylardır tutuklu bulunmaktadır. Tutuksuz yargılama ilkesi hem DTPliler için hem de TMK mağduru çocuklar için ihlal edilmektedir. Cezaevlerinde tutuklu olanların sayısı 120 bini geçmiştir. Son dört yılda güvenlik güçlerinin çocuklara orantısız güç kullanımı sonucunda çocuk ölümleri artmıştır. AB İlerleme raporunda bu husus Çocukları öldüren güvenlik güçleri beraat ettirildi şeklinde yazılmıştırdedi. Erbey, son dönemlerde askerin siyaset, yargı, medya ve toplum üzerinde baskısını had safhaya çıkardığını belirterek, vesayetin son bulması gerektiğini de kaydetti.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
BAŞBAKAN PROTESTOSUNA 392 YIL CEZA İSTENDİ
SİİRTte Başbakan Recep Tayip Erdoğanın Diyarbakıra gelişinin protesto edildiği basın açıklamasına katılıp Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları iddia edilen 14 kişi hakkında hazırlanan mütalaada 4 ayrı maddeden 28er yıla varan hapis cezası istendi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğann 20 Ekim 2008te Diyarbakıra yaptığı ziyaret, Siirt il merkezinde de aralarında DTP ve İHDnin bulunduğu kurumlar tarafından yapılan basın açıklaması ile protesto edilmişti. Yapılan açıklamaya katılan aralarında İHD ve DTPli yöneticilerin de bulunduğu 14 kişi hakkında Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde süren yargılamaya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı mütalaasını mahkemeye sundu. Savcılık mütalaasında, basın açıklamasını okuyan Ferman Sercanın da bulunduğu 14 kişi için, Toplulukla birlikte hareket ederek grubu yönlendirdiği, attıkları sloganları ve tempolu alkış yaptıkları ve güvenlik güçlerin ikazlarını uymayarak yasaya aykırı topladıkları iddiasıyla hapis cezası talep etti. Ayrıca savcılık, söz konusu 14 kişi hakkında 4 ayrı suçlama iddiası ile 28er yıla varan hapis cezası istedi. Mahkeme heyetinin, suçlamalara ilişkin 24 Kasım günü görülecek duruşmada karar vermesi bekleniyor. (DİYARBAKIR)
HEVÎDE UMUT YOK SORUŞTURMA VAR
Kürt Açılımıını yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ilk kez Kürtçe karakterle nüfus cüzdanına yazılan Hêvî Jiyan ismi için inceleme başlatt. Kürtçede kullanılan X, W, Q, Ê, Î harfleri üzerindeki yasak sürünce, Kürtçe isimler de yargılama gerekçesi olmaya devam ediyor. Kenan Kırkayanın çocuğuna verdiği Hêvî Jiyan adının nüfus cüzdanına yazılması başvurusu, Çankaya Nüfus İdaresi tarafından kabul edildi. Türkiyede ilk kez Çankaya Nüfus İdaresi, Kürtçe karakterli harflerin yer aldığı Hêvî isminin nüfus cüzdanına yazılmasına izin verdi. Basında yer alan haberlerin ardından Atalayın talimatıyla, Kürtçe karakterli harfler hakkında inceleme başlatılmasını istediği öğrenildi. (ANKARA)