İş ve gelecek talebiyle kurultaya katılacaklar
İstanbullu işçiler 13 Martta yapılacak işçi kurultayı için çalışmalarını sürdürüyor. Türkan Saylan Kültür Merkezinde yapılacak kurultayda sorunlarını ve çözüm yollarını tartışacak olan işçiler, oluşturdukları komiteler yoluyla kurultaya kadar olan süre içinde de başta torba yasa olmak üzere saldırılara karşı bilgilendirme yapıyorlar. Çalışmaların hızlandığı bölgelerin başında Ümraniye geliyor. İMES, Organize Sanayi Bölgesi ve DES Sanayi sitesi ile burada çalışan işçilerin oturduğu mahallelerde işçilerle çalışma koşullarını ve kurultay çalışmalarını konuştuk.
GÜVENCE İSTİYORLAR
Genç işçilerin işsizlikten kıvrandığı Emek Mahallesi’nde kurultay komitesinde yer alan Volkan Akın, uzun süren işsizlik döneminin ardından yeni iş bulmuş. Mahallelerinin hemen yanında büyük bir sanayi bölgesi olmasına karşın yaşanan işsizliği büyük bir çelişki olarak nitelendiren Akın, bunun nedeninin patronların kâr hırsı nedeniyle az işçiye çok iş yaptırmaları olduğuna dikkat çekti. Gençlerin düşük ücretle güvencesiz çalıştırıldığını anlatan Akın, kurultaya “Güvenli bir gelecek” talebiyle katılacaklarını söyledi. Sendikacıları sadece fabrikalarda değil, sanayi havzalarıyla iç içe olan mahallelerde de çalışma yürütmeye çağıran Akın, ancak bu şekilde güçlü bir mücadelenin oluşturulabileceğini, hükümetin de torba yasa gibi saldırıları hayata geçiremeyeceğini kaydetti. Torba yasa ve diğer saldırılara ilişkin bildiri dağıtarak işçilere mücadele çağrısı yaptıklarını ifade eden Akın, kurultayı işçi-işsiz tüm kesimlere anlattıklarını, mücadele etmedikleri koşullarda hayatın daha da kötüye gideceğini belirtti.
İŞSİZLİK DİZ BOYU
Topağacı Mahallesi krizle birlikte işsizliğin en fazla yaşandığı mahallelerden. İşi olanların çoğu tekstil ve taşeron firmalarda çalışıyor. Bu işçilerden biri de geçici işlerde çalışan Ali Canyurt. Günde 12-14 saat karşılığında komik bir ücretle çalıştırıldıklarını anlatan Canyurt, iş güvencesinin de olmadığını söyledi. İşsizlik ve bu koşullarda çalışma arasında sıkıştırıldıklarını dile getiren Canyurt, işsizlik nedeniyle işçilerin en düşük ücrete razı olmak zorunda kaldıklarını kaydetti. Bu koşullara karşı başta sendikacılar olmak üzere her kesimin ortak mücadele vermesini isteyen Canyurt, “Sadece kendi üyesini korumaya dönük mücadele devri bitti. Yeni fabrika ve iş yerleri örgütlenmediği, sendikacılar bürolarından çıkmadığı sürece sendikalar tehdit altında. Sendikalar özellikle emekçi mahallelerinde de var olmalı” dedi.
MÜCADELE ETMELİYİZ
İMES’te Ççalışan Şehmuz Ayus henüz 18 yaşında. Herhangi bir güvencesi yok ve asgari ücretle çalıştırılıyor. Bekar evinde kardeşiyle birlikte kalan Ayus, Diyarbakırlı. Para kazanabilmek için İstanbul’a geldiklerini anlatan Ayus, aldıkları paranın kira ve faturalara ancak yettiğini vurguladı. Hükümetin işçilere değer vermediğini ve torba yasanın bunun ifadesi olduğunu kaydeden Ayus, işçilerin buna karşı mücadele etmesi gerektiğini, bunun için de tüm arkadaşlarını kurultaya katmaya çalıştığını belirtti. Bir işçi olarak sendikalara dair bilgisinin olmadığını dile getiren Ayus, örgütlü olup insanca yaşamak için sendikacıları yanlarında görmek istediklerini bildirdi.
SENDİKALAR YER AÇSIN
Sendikacıların İMES’e gelmediğini ancak bölgede örgütlenme talebinin olduğuna dikkat çeken İlhan Ercan, sendikaların gerçekten işçilerin yerleri olması için örgütsüz yerlere önem verilmesi ve buraların örgütlenmesi için kararların alınması gerektiğini belirtti. Sendikaların bir araya gelip İMES gibi yerlerde işçi sendika evleri açmasını isteyen Ercan, bunun yapılması durumunda işçilerin güven sorununu aşıp mücadeleye daha ileriden katılacağını kaydetti. Ercan kurultayın gündemlerinden birinin de bu olacağını anlattı. (İstanbul/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et