29 Ekim 2009 00:00

Sığınmacı ölüme mahkum!

Suriye’nin Afrin şehrinden devlet baskısı nedeniyle kaçmak zorunda kalan Kürt mülteci Talat Mustafa Kemal Ahmed, hayati tehlike arz eden karaciğer ...

Paylaş

Suriye’nin Afrin şehrinden devlet baskısı nedeniyle kaçmak zorunda kalan Kürt mülteci Talat Mustafa Kemal Ahmed, hayati tehlike arz eden karaciğer rahatsızlığı nedeniyle tedavi olması gerekirken, kimlik numarası olmadığı için hiçbir hastane tarafından kabul edilmiyor.
BM Mülteciler Lüksek Komiserliği ve İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi’nde sığınmacı olarak kaydı bulunan Suriyeli Kürt Talat Mustafa Kemal Ahmed, Devlet baskısı nedeniyle kaçtığı Suriye’nin ardından Türkiye’de de zor günler yaşıyor. Önce Lübnan’a ardından da Türkiye’ye kaçan Ahmed aslında Suriye’de de vatandaş olarak kabul edilmiyor. Herhangi bir ülkenin vatandaşı olamayan yurtsuz sığınmacı Ahmed, bir taraftan kendini kabul edecek bir ülke beklerken, bir taraftan da hayati tehlike arz eden sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Karaciğer iltihaplanması olan ve dişlerinin tamamı dökülen Ahmed, sağlık kuruluşlarına yaptığı muayene ve tedavi başvurularına ‘yabancı kimlik numarası olmadığı’ gerekçesiyle olumsuz yanıt aldı.
Yaşadıklarını ajansımıza anlatan yurtsuz Kürt sığınmacı Ahmed, ön dişlerinin tamamen dökülmesi nedeniyle geceleri uyuyamadığını, karaciğerindeki rahatsızlığın da giderek ağırlaştığını belirterek, tedavisinin yapılamaması halinde yaşamından endişe duyuyor.
TEDAVİSİ YAPILMAMASI KABUL EDİLEMEZ
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Mülteci Der İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban, sığınmacıların 5510 sayılı SSGSS kapsamına girmediklerini, ancak sağlık yardımlarının SYD Vakıfları tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. Bu yardımında ‘yabancı kimlik numarası’ alınmış olması şartına bağlandığını ifade eden Erçoban, “Fakat yabancı kimlik numarası alabilmesi için sığınmacının ikamet izni almış olması, bunun için de ikamet harcını ödemiş olması gerekmektedir. Ama Türkiye’de böylesi bir durum pratikte mümkün değildir. Sığınmacıları bu şekilde çaresiz bırakmak, özellikle sağlık sorunları yaşayan sığınmacıların prosedürü yerine getiremediği için tedavi etmemek kabul edilebilir bir durum değildir. Hiçbir prosedür insan hayatından daha değerli değildir” dedi. (İzmir/DİHA)
Haci Güneş
ÖNCEKİ HABER

Lisans soygunu devam ediyor

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta kutlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...