29 Ekim 2009 00:00

‘GDO’lu ürünler yasaklansın’

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Yönetmeliği ile Türkiye’nin biyoçeşitliliğini bozacağını dile getirdi.

Paylaş

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) Yönetmeliği ile Türkiye’nin biyoçeşitliliğini bozacağını dile getirdi. Çetin, dün yaptığı yazılı açıklamada Tarım Bakanlığı’nın yönetmeliği GDO’lu ürünleri kontrol altına almak için yaptığını öne sürdüğünü, ancak bu yasanın GDO’lu ürünlerin Türkiye tarımının karakterini değiştirmesinin yasal zeminini hazırladığını kaydetti.
Çetin, 2004 yılında TÜDEF’in Tarım Bakanlığı ile birlikte düzenlediği “gıda zirvesine” sunulan ODTÜ Gıda Mühendisliği Fakültesi’nin Yüksek Lisans tezi çalışmasında elde edilen bulguların, rasgele marketlerden ve pazarlardan toplanan domates, patates ve mısırda bilimsel metotlarla genetik modifikasyonlarının analizinin yapıldığını, araştırma sonuçlarında 30 domates örneğinin 22’sinde kanamisil direnç geni, 17’sinde böcek direnç genine rastlandığını aktardı.
Çetin, analiz edilen 20 domatesin 11’inde ise kanamisil geninin yanında, böcek direnç geni, 35-s promotor genlerinin de bulunduğunu ifade etti. Çetin, yönetmelikle getirilen “Hayvan ve insan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç geni taşımaması” maddesinin bir “göz boyamaca” olduğunu, Tarım Bakanlığı’nın gümrüklerde GDO’lu ürünler için “var-yok” testi dahi yapmazken, bu tür genlerin kullanılması yasağına uyulmasının mümkün olmadığını ifade etti.
Bu maddenin “yasak savmaktan” ve “Tüketicileri kandırmaya çalışmaktan” başka bir anlam ifade etmediğini kaydeden Çetin, yasal güvenceye kavuşmadan bile piyasaya hakim olan GDO’lu ürünlerin bundan böyle çok daha yaygın olarak bulunabileceğinin altını çizdi.
‘TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK ARTACAK’
Ürünlerin etiketinde “GDO’suzdur” yazılmasının da yasaklandığını dile getiren Çetin, GDO’lu ürünlerin her seferinde bir kez kullanılabildiğini ve her kullanımdan sonra tekrar tohum alınması gerektirdiğini, bunun da tarımda dışa bağımlılığı getireceğini ifade etti.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, ABD ile yaptığı İstanbul görüşmesinde ABD’li GDO şirketleri ile ilgili verdiği sözü yerine getirmeye çalıştığını dile getiren Çetin, bu yönetmeliğin Türkiye tüketicisinin ABD gıda tekellerine “peşkeş çekildiğinin” yasal belgesi olduğunu dile getirdi.
“AKP Hükümeti, uluslararası gıda tekellerinin kârı için ülke geleceğini ve gençliğini ülkemizin biyoçeşitliliğini ve tüketicilerin yaşamlarını riske atmıştır” diyen Çetin, yönetmeliğin iptal edilmesini istedi.
BAKANLIK: DENETİM ARTIYOR
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ise dün bir açıklama yaparak yönetmeliğe ilişkin eleştirilere yanıt verdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yönetmelikle insan yaşamı ve sağlığının, hayvan sağlığı ve refahının, tüketici çıkarları ve çevrenin üst düzeyde korunması için GDO’lu ürünlerin ihracat, ithalat, işleme ve nakil işlemlerinin kontrol altına alındığı iddia edildi.
Açıklamada, yönetmelikle TÜBİTAK, üniversite öğretim üyeleri ve araştırmacılardan oluşan 11 kişilik “Bağımsız, bilimsel, teknik bir komite” tarafından bu ürünlerin zararlarının tespit edilerek ve kullanıma en uygun şekilde etiketleme zorunluluğunun geleceğini belirtildi.
Yönetmelik hükümlülüklerine aykırılık durumlarda da, 4703 sayılı Kanun, 5179 sayılı kanun ile 1734 sayılı kanuna göre izin iptali, para cezası, toplama, imha, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve hapis cezası dahil cezaların verilebileceği bildirilen açıklamada, yeni yönetmelikle birlikte ihracat, ithalat, işleme ve nakildeki kontrollerin daha da sıkılaşacağı öne sürüldü. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Okulların tatili şart değil

SONRAKİ HABER

İhale bedeli neden keşfin üç dört katı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...