29 Ekim 2009 00:00

‘Risk grubundakiler aşılanmalı’

ANKARA Tabip Odası (ATO), domuz gribi aşısı üstüne yapılan spekülasyonların yersiz olduğunu belirterek, risk grubundaki herkesin aşı olması gerektiğini vurguladı.

Paylaş

ANKARA Tabip Odası (ATO), domuz gribi aşısı üstüne yapılan spekülasyonların yersiz olduğunu belirterek, risk grubundaki herkesin aşı olması gerektiğini vurguladı.
ATO dün bir basın toplantısı düzenleyerek domuz gribi (H1N1 Virüsü) ve alınacak önlemler konusunda uyarılarda bulundu.
Toplantıda konuşan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alpay Azap, domuz gribinin mevsimsel gribin yerini aldığını, artık grip olan herkesin domuz gribi olduğu söylenebilecek bir aşamaya gelindiğini söyledi. 5 yaşından küçük çocuklar, gebeler, kronik akciğer hastalığı, astım, şeker ve kalp hastalıkları gibi süreğen rahatsızlıkları olanlar dışında salgının hafif seyrettiğini belirten Azap, risk grubunda bulunan 6-24 yaş arasındakiler, gebeler, kalp ve akciğer gibi kronik hastalığı olan kişiler, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, 6 aydan küçük bebeklere bakım verenler ve sağlık çalışanlarının tamamının aşılanması gerektiğini söyledi.
‘50 YILDIR AYNI AŞI KULLANILIYOR’
Aşı konusundaki kafa karışıklıklarına da değinen Azap, domuz gribi aşısının yeni bir aşı olmadığını, 50 yılı aşkın süredir kullanan grip aşısının H1N1 virüsü için üretilmiş bir çeşidi olduğunu vurguladı. Bilim dünyasının grip aşısı konusunda büyük deneyim sahibi olduğunu belirten Azap, endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Adjuvan benzeri katkı maddelerinin de 1925 yılından beri aşılarda kullanıldığını anlatan Azap, adjuvana bağlı rahatsızlıkların 10 milyon kişide bir görüldüğünü aktardı. Türkiye’de kullanılacak olan aşıların da içinde “adjuvan” maddesinin bulunduğunu belirten Azap, “Adjuvan, aşının daha etkili olmasını sağlıyor. Adjuvanlı aşı ile daha çok kişiye aşı yapılabilecek, katkı maddesi olmasaydı sınırlı sayıda insana aşı yapılabilecekti” dedi.
Azap, “adjuvan” maddesinin nükleer aktif madde olduğuna yönelik iddiaların da asılsız olduğunu söyledi.
‘GEREKSİZ İLAÇ KULLANMAYIN’
Alpay Azap, ateş, öksürük ve boğaz ağrısının domuz gribinin bulguları olduğunu, ateşin 2 gün devam etmesi halinde hastaneye başvurulması gerektiğini belirterek, hekimin gerekli gördüğünde ilaç tedavisi uygulayacağını, bunun dışında hastalık bitinceye kadar istirahat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Tamiflu adlı ilacın kullanımının domuz gribi olan hastaların sınırlı bir kesiminde kullanılmasında fayda olduğunu belirten Azap, söz konusu ilacın korunma yöntemi olarak gereksiz kullanılmaması konusunda uyarıda bulundu. Azap, gereksiz ilaç kullanımının hastalığın ilaca direnç kazanmasına yol açacağı için ilaç kullanımına hekimin karar vermesi gerektiğinin altını çizdi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI RİSK ALTINDA
ATO Sekreteri Aytuğ Balcıoğlu, domuz gribinden ilk kaybın bir taşeron sağlık çalışanı olduğuna dikkat çekerek, zor koşullarda açlık sınırının altında çalıştırılan taşeron işçilerin yüksek enfeksiyon riski taşıdığını vurguladı. Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi gerektiğini belirten Balcıoğlu, tüm sağlık kurumlarında acilen işyeri sağlık birimleri kurulması gerektiğini söyledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Kırıkkale’de kaçak içki yakalandı

SONRAKİ HABER

AŞIYLA İLGİLİ TEREDDÜTLER GİDERİLSİN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...