29 Ekim 2009 00:00

Ford’da esnek çalışma normal çalışma oldu

Ford Otosan yönetimi, fabrikadaki esnek çalışma uygulamasına son verildiğini duyurdu.

Paylaş

Ford Otosan yönetimi, fabrikadaki esnek çalışma uygulamasına son verildiğini duyurdu. İşçiler ise bu duyuruyu sevinçle değil tepkiyle karşıladı. Fabrikada her türlü esnek çalışma uygulamasının devam ettiğine dikkat çeken işçiler, bu duyuruyu anlamsız buluyor. “Bu açıklama, esnek çalışmanın artık normal çalışma olduğu anlamına geliyor” diyen işçiler, patronun 2010 sözleşmesine hazırlık yaptığını söylediler.
Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada kriz gerekçesiyle başlatılan ücretsiz izinler, yıllık izinlerin patronun isteği doğrultusunda kullandırılması, borçlandırma uygulamaları giderek yaygınlaşıyor.
Özellikle Ford Connect hattında işçilerin sekiz saat yerine on saat çalıştırılması ve sonrasında haftada bir gün fazladan izin verilmesi uygulaması işçilerin tepkisini çekiyor. İşçiler, ağır çalışma koşullarında fazla mesai ücreti almadan 10 saat çalışmanın kabul edilemez olduğunu söylediler. Bu uygulamalar sürerken, Haydar Yenigün’ün imzasıyla işçilere “esnek çalışma uygulamalarının sona erdiği” belirtilen mailler atıldı, duyuru panolarına asıldı.
ÜRETİM ARTIYOR
Bu duyurunun gerçeği yansıtmadığını ve esnek çalışma uygulamalarının devam ettiğini belirten bir Ford işçisi, “Çarşamba gününden başlayarak hafta sonuna kadar izinliyiz. İki gün borçlanacağız. Şimdiye kadar bant hızı artırılmıştı. Yoğun üretim yapıldı. İki gün izin veriyorlar ama yoğun üretimle iki günlük açığı kapattılar” diye konuştu. Başka bir Ford işçisi, fabrikanın krizden etkilenmediğini ifade ederek şöyle devam etti: “Fabrika kapasitesi artıyor. Üretim 195’ten 225’e çıktı. Her hafta sonu yılbaşına karşı mesai var. Bandı hızlandırıyorlar, sayıyı dolduruyorlar; sonra da ücretsiz izne çıkartıyorlar.”
Patronun esnek çalışmayla hafta içi 10 saat çalışmayı ifade ettiğini belirten bir Ford işçisi ise “Ancak patronun istediğinde işçileri istediği alanda çalıştırması, istediği zaman başka bir fabrikaya göndermesi de esnek çalışma kapsamına girer. Patron istediği zaman eve gönderiyor, istediği zaman çağırıyor. Tüm bu uygulamalar ardı ardına devam ediyor. Patrona göre bütün esnek çalışma uygulamaları normal çalışma halini almış. Haydar Yenigün’ün işçilerle yaptığı toplantı, 2010 toplusözleşmesine hazırlıktır. Fabrika yönetiminin yaptığı açıklama ise sadece işçilerin gözünü boyamak içindir” diye konuştu.
2010 SÖZLEŞMESİNE HAZIRLIK!
Bu arada fabrika müdürü Haydar Yenigün’ün işçilerle görüşmeleri devam ediyor. Yaklaşık 100 kişilik gruplarla yapılan toplantılarda, işçilerin gündemi ücret zammı.
Toplantılara katılan bir Ford işçisi, “Ücretleri soruyoruz. Haydar Yenigün ‘Ben ücretlerle ilgilenmiyorum, bu Koç Holding’in bileceği iş’ diyor. Tek söylediği şey kalite. ‘Neden kalitede sorun var’ diye soruyor işçilere. ‘Amirlerde sorun var mı?’ diyor. Ama kim amirlerde sorun olduğunu söyleyebilir ki?.. Bunu söylesek amirler başımıza bela. Kimse de amirlerden şikayetçi olmuyor tabii. Herkesin derdi ücretler. Ama ücretlere dair söylenen hiçbir şey yok” diye konuştu.
Ford işçileri, 2010 sözleşmesine hazırlık yapıldığını belirterek, “Hyundai’da işçiler mücadele edip haklarını aldılar. Ford’da böyle bir şey zor. İşçiler birbirine güvenmiyor. Ama elbet bu işçi de patlayacak. Şimdiden ücretsiz izinlerle bizi 2010 sözleşmesindeki hak gasplarına razı etmeye çalışıyorlar. İşçiler, bunun farkına varıp birlik olmalılar” dediler. (Kocaeli/EVRENSEL)
Şerafettin Gökdeniz - Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

GREVE DESTEK ÇAĞRISI

SONRAKİ HABER

Kırıkkale’de kaçak içki yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...