29 Ekim 2009 00:00

DTP saldırıları kınadı

DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Cafer Kan, yaşanan linç girişimlerinin siyasilerin şovenist açıklamalarından kaynaklı olduğunu söyledi.

Paylaş

DTP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Cafer Kan, yaşanan linç girişimlerinin siyasilerin şovenist açıklamalarından kaynaklı olduğunu söyledi.
DTP Diyarbakır İl Örgütü bir açıklama yaparak yaşanan il binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda DTP’li katıldı. Açıklamayı okuyan İl Başkan Yardımcısı Cafer Kan, hükümetin ‘Milli Birlik Projesi’ adıyla yürüttüğü çalışmaların sonuçsuz olduğunu ve tasfiyeyi hedeflediğini söyledi. Barış gruplarının karşılanma törenlerinin barışa olan özlemi yansıttığını belirten Kan, “Biz Kürt sorununun demokratik çözümünü önceliğimiz olarak belirleyen bir partiyiz. Milyonları bulan kitlemiz barış ve çözüm istemimizdeki samimiyetin bir gereği olarak alanlara döküldü, barış elçilerini sahiplendi”dedi.
‘BÖLÜCÜLÜK YAPIYORLAR’
Irkçı, şoven çevrelerin bu durumu hazmedemediğini ve kışkırtıcı açıklamaların yapıldığını belirten Kan, “Halkımızı aşağılayan, horlayan, tehdit eden bu açıklamalar kısa sürede ırkçı saldırıları da beraberinde getirdi. Birçok yerde insanlarımıza salt Kürt olduğu için saldırıldı, il ve ilçe binalarımıza saldırılar oldu. Başını AKP, CHP, MHP ve ordu yetkililerinin çektiği bu şovenist çevreler yeniden ülkemizde bir savaş rüzgarı estirmeyi ve kelimenin doğru anlamıyla bölücülük yapmayı kendilerine siyaset bellediler”diye konuştu. Bu ırkçı havadan dolayı Avrupa’dan gelecek gruba ülkeye giriş izni verilmediğini söyleyen Kan, “Aklı başında herkes kimin çözüm kimin savaş istediğini anlamıştır.”dedi. Bu ırkçı dalgayı kabul etmeyeceklerini belirten Kan, Avrupa’dan gelen barış grubunun engellenmesini savaşta ısrarı ifade ettiği için kınadıklarını söyledi.
IĞDIR’DA BASKILARA TEPKİ
DTP Iğdır İl Örgütü, il binası önünde yaptığı açıklama ile baskıları kınadı. Açıklama yapan İl Başkanı Ahmet Barbaros, Kürt sorununun çözümünde şu ana kadar hükümetin somut hiçbir adım atmadığını belirtti. DTP’ye yönelik ırkçı saldırıların düzenlendiğini belirten Barbaros, CHP ve MHP tarafından alevlendirilen şovenizmin sokaklara taşındığını kaydetti. Barbaros, saldırılara son verilmesi çağrısında bulunarak barış gruplarının, grupların taleplerinin ve geliş amaçlarının iyi okunmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

BURSA’DA BARIŞ TALEBİ
Bursa’da siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri ortak açıklama yaptı. Açıklamada, son günlerdeki ırkçı ve şoven çevrelerin yaptıkları kışkırtıcı propagandanın barış umutlarını sekteye uğrattığı belirtildi. EMEK Partisi İl Örgütü’nde yapılan açıklamada konuşan Nermin Kaya, gelen barış gruplarının ülkede barış ve kardeşlik umutlarını artırdığını kaydetti. Kürt halkının taleplerini, örgütlü yapılarını tasfiye ederek ve dışlayarak değil diyalog ve muhatap alınması gerektiğini belirten Kaya, sorunun ancak böyle çözülebileceğini belirtti. Kürtler demokratik taleplerinin devlet için kabul edilemez talepler olmadığına dikkat çeken Kaya, taleplerin gerçekleşmesi için öncelikle çatışmasız ve karşılıklı güvene dayalı bir ortama ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kaya, Türkiyeli işçi ve emekçiler ile sosyalistlerin ve demokratlarına daha fazla sorumluluk düştüğünü belirterek, sürecin ileriye götürülmesi mücadeleye katılma çağrısında bulundu.

VALİ GÜLER: İZİN VERMEMEKTE ISRARLI

Avrupa’dan gelecek PKK’lileri karşılama şöleni için yapılan başvuruyu değerlendiren İstanbul Valisi Muammer Güler, “Yapılan başvuruda tarih olmadığı için değerlendirilmeye alınmayacak” dedi.
Güler, Taksim Meydanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, önceki gün bir tertip komitesinin, söz konusu etkinlik için valiliğe başvuruda bulunduğunu hatırlattı. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na göre, bu tip eylemler için yapılacak başvurularda tarihin açıkça belirtilmesi gerektiğini savunan Vali Güler, “Yapılan başvuruda tarih olmadığı için değerlendirmeye alınmayacak” diye konuştu. Habur sınır kapısında yaşanan görüntülerin İstanbul’da sahnelenmeyeceğini daha önce söylediğini kaydeden Güler, buna izin vermeyeceklerini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Çeşitli kitle örgütlerinden DTP’ye eleştiri

SONRAKİ HABER

Sanat, vicdan ve akıl galip gelecektir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...