29 Ekim 2009 00:00

Kürdistan ismi Türkiye’yi bölmedi

İÇİŞLERİ Bakanlığı, ilk kez Kürtçe karakterle nüfus cüzdanına yazılan “Hêvî Jiyan” ismi için inceleme başlatmıştı. Şanlıurfa’da çocuğunun ismini ‘Helin Kürdistan’ ...

Paylaş

İÇİŞLERİ Bakanlığı, ilk kez Kürtçe karakterle nüfus cüzdanına yazılan “Hêvî Jiyan” ismi için inceleme başlatmıştı. Şanlıurfa’da çocuğunun ismini ‘Helin Kürdistan’ olarak Nüfus Müdürlüğü’nde kaydeden Baba Ahmet Atış, Helin Kürdistan’ın 19 aylık olduğunu belirterek, 19 aydır Türkiye’nin bölünmediğini söyledi.
Şanlıurfa’nın Devteşti Mahallesi’nde ikamet eden, 4 yıllık evli olan Ahmet ve Dilek Atış çifti, 19 ay önce doğan kızlarının ismini ‘Helin Kürdistan’ olarak belirleyip nüfus müdürlüğünden kimlik çıkardı. Söz konusu isimle kimlik alma konusunda sıkıntılar yaşayan Atış çiftinin ısrarları üzerine, nüfus müdürlüğü yetkilileri kimlik çıkardı. İsminden dolayı yaşadıkları sıkıntıları anlatan Baba Atış, isminin verilmemesi durumunda hukuki olarak hakkını arayacağını nüfus müdürlüğü yetkililerine ilettiğini kaydetti. Çocuğuna istediği ismin verildiğini belirten Atış, “Ben çocuğuma Helin Kürdistan ismin koyarken bir devleti kastetmedim. Tarih ve coğrafya kitaplarına baktığımda Kürtlerin yaşadığı bölgenin isminin Kürdistan olduğunu gördüm. Bu ismi de sevdiğim için çocuğuma Kürdistan ismin verdim” dedi.
OLUMLU TEPKİ GELDİ
Çocuğunun ismini kendi isteğiyle koyduğunu anlatan Atış, kimlikte yazdırırken de nüfus müdürlüğünün, İçişleri Bakanlığı’na kendisine ait kimlik bilgilerini faks olarak gönderdiğini söyledi. Bunun sonucunda çocuğunun isminin kimlikte yazıldığını söyleyen Atış, bugüne kadar çocuğunun isminden dolayı hiç bir tepkiyle karşılaşmadıklarını ve olumlu tepkiler aldıklarını kaydetti hükümetin son dönemlerde Kürtçe yer isimlerini geri verme konusunda adım attığını, bunu olumlu bulduğunu belirten Atış, kardeşine verilmek istenen Berivan isminin 1993’te yasaklı olduğu için verilmediğini de söyledi. Atış, sorunun çözülmesi durumunda Berivan isminin kız kardeşinin kimliğine yazdıracaklarını ifade etti. 30 yıldır bu sorundan dolayı asker ve gerillaların öldüğünü, Kürtçe isimlerin yasaklı olduğunu belirten Atış, sürekli olarak Kürtlerin ‘bölücü’ diye damgalandığını kaydetti. Baba Atış, “Benim çocuğum 19 aylık. Doğduğu günden bu yana ismi ‘Helin Kürdistan’ Bu ismi koyduğum için bölücü olmadım ve çocuğumun isminden dolayı 19 aydır Türkiye’de bölünmedi. Biz Türkiye’yi bize bölücü diyenlerden fazla seviyoruz” diye konuştu.
(ŞanlıurfaDİHA)
Murat Çiftçi
ÖNCEKİ HABER

Türk Solu’ndan kanlı urgan!

SONRAKİ HABER

Şemzînan ismi için başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...