29 Ekim 2009 00:00

Kabil’de BM binasına saldırı

AFGANİSTAN’ın başkenti Kabil’de Birleşmiş Milletler’in (BM) kullandığı bir misafirhaneye saldırı düzenlendi. 6’sı BM görevlisi 12 kişi hayatını kaybetti.

Paylaş

AFGANİSTAN’ın başkenti Kabil’de Birleşmiş Milletler’in (BM) kullandığı bir misafirhaneye saldırı düzenlendi. 6’sı BM görevlisi 12 kişi hayatını kaybetti. Ölen BM çalışanlarından birinin ABD vatandaşı olduğu açıklandı.
BM Sözcüsü Adrian Edwards, 6 çalışanın öldüğünü, 9 görevlinin yaralandığını ve görevlilerin Afgan olmadığını belirterek, “Bu bizim için çok ciddi bir olaydır. Geçmişte böyle bir şeyle karşılaşmamıştık. BM, bunun Afganistan’daki çalışmalarımız için ne anlama geldiğini değerlendirmelidir” dedi.
Sorumluluğunu Taliban’ın üstlendiği saldırı, devlet başkanlığı seçiminin ikinci turundan 10 gün önce düzenlendi. Bu saldırıda ölenlerle birlikte bu yıl saldırılarda hayatını kaybeden BM çalışanı sayısı 17’ye çıktı. BM çalışanlarını hedef alan saldırılarda geçen yıl 34, 2007’de ise 42 çalışan hayatını kaybetti. 19 Ağustos 2003 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta BM merkezine düzenlenen intihar saldırısında 22 kişinin ölmesinin ardından, BM, Irak’tan uzun bir süreliğine çekilmişti.
TALİBAN UYARDI
Taliban Sözcüsü Zaibullah Mücahid, Associated Press Haber Ajansı’na telefon ederek saldırının sorumluluğunu üstlendi. Mücahid, saldırının, 7 Kasım’da yapılması planlanan devlet başkanlığı seçiminin 2. turunu engellemeye yönelik eylemlerinin ilki olduğunu belirtti.
Sözcü ayrıca, geçen hafta Taliban’ın, Devlet Başkanı Hamid Karzai ve eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah arasında geçecek ikinci tur seçimin yapılması için çalışan herkesi hedef alacakları uyarısında bulunduğunu söyledi ve “Bu ilk saldırımız” dedi.
İKİNCİ SALDIRI OTELE
Taliban, saldırının ardından bu kez de diplomatlar ve yabancıların kaldığı bir otele roket saldırısı düzenlendi. Görgü tanıkları, roketin patlamadığını, ancak lobinin dumanla dolduğunu ve konuklarla çalışanların bodrum katına kaçtığını belirtti.
Öte yandan, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Hümayun Hamidzade, devlet başkanlığı konutunun yakınlarına bir roket düştüğünü, ancak ölen ya da yaralanan olmadığını kaydetti.
KARDEŞ KARZAİ’YE CIA MAAŞI
New York Times gazetesi, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin kardeşinin CIA’dan maaş aldığını yazdı. Gazetenin, önceki ve şimdiki ABD’li yetkililere dayandırarak verdiği haberde, Afganistan’ın afyon ticaretinde rol oynadığı belirtilen Ahmed Veli Karzai’nin, son 8 yıldır CIA’dan maaş aldığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Arabulucu değilim

SONRAKİ HABER

BM raporu: CIA yargısız infaz yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...