29 Ekim 2009 00:00

Aylak Adam’a özel baskı

TÜRKÇE edebiyatın özgün yazarlarından Yusuf Atılgan’ın ölümünün yirminci, Türkçe romanın “garip efsanesi” Aylak Adam’ın yayımlanışının 50. yılı, özel bir baskıyla anılıyor.

Paylaş

TÜRKÇE edebiyatın özgün yazarlarından Yusuf Atılgan’ın ölümünün yirminci, Türkçe romanın “garip efsanesi” Aylak Adam’ın yayımlanışının 50. yılı, özel bir baskıyla anılıyor. Geçen yıl Üvercinka (Cemal Süreya), geçen ay da İshak’ın (Onat Kutlar) 50. yıl özel baskısını okurlarla buluşturan Yapı Kredi Yayınları bu kez Yusuf Atılgan’ın unutulmaz romanı Aylak Adam’ı sunuyor.
Kitabın sunuş yazısında Aylak Adam için şöyle deniyor: Getirdiği yenilik, yarattığı ‘karşı’ kişilik (C.), çevresinde döndüğü sorunlar yönünden yayımlandığı dönemde epeyi tartışıldı ama Türk Romanı’nın doruklarından biri olmayı sürdürüyor. Modern Avrupa romanının belli başlı halkaları içinde değerlendirilebilecek nitelikteki ve özgünlükteki bu roman yaratıcı eleştiriye kapılar açan özellikler taşıyor. Yusuf Atılgan, en çok 1950 kuşağı yazarlarınca anlaşılmış, onlara yakın olmuştu. Bu anlamda Atılgan’ı bu öncü kuşağın ‘ağabeyi’, Aylak Adam’ı da dönemin şiiriyle öyküsündeki yeniliklerle değerlendirilmesi gereken bir roman sayabiliriz. Arka kapağında ise, “Her şeye karşı çıkan, karşı olan, karşı duran bir adam; bir ‘karşı’ kişilik. C., sıradanlığa, alışılmışın kolaycılığına, sahteliğe, ikiyüzlü kibarlığa katlanamıyor. Üstelik ‘gerçek sevgi’nin peşini bırakmaya niyeti yok; yalnız da kalsa, gülünç durumlara da düşse. Zor bir karakter, zor bir yaşam, yalın bir roman. 50 yıldır okurlarını selamlıyor” deniyor.
Yapı Kredi Yayınları daha önce de Necip Fazıl Kısakürek’in Çile, Nâzım Hikmet’in Öteki Defterler, Sait Faik Abasıyanık’ın Öyle Bir Hikaye, Cemal Süreya’nın Üvercinka ve Onat Kutlar’ın İshak adlı kitaplarının özel ve numaralı baskılarını okurla buluşturmuştu.
(KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Evrensel Basım Yayın TÜYAP’ta

SONRAKİ HABER

Mithat Paşa’nın infazı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...