29 Ekim 2009 00:00

Haydee...İş işten geçmeden!

RİZE’deki Fındıklı derelerine, hidroelektrik santral inşaat etmek isteyen şirketler yarın bölgede keşif yapacaklar.

Paylaş

RİZE’deki Fındıklı derelerine, hidroelektrik santral inşaat etmek isteyen şirketler yarın bölgede keşif yapacaklar. Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, şirketlerin 1. Derece Doğal SİT Alanı kararını bozmak istediğine dikkat çekerek halkı keşif yapılacak Aslandere köyüne çağırdı. Bugün de saat.12.00’de Fındıklı Meydanı’nda bir basın açıklaması yapılacak.
KARADENİZ DERELERİ ŞİRKETLERİN GÖZDESİ
Karadeniz’in doğa harikaları dereler uzun yıllardır inşaat şirketlerinin gözdesi. 2007 yılından beri hidroelektrik santral (HES) yapmak isteyen uluslararası sermaye önce Fındıklı’da bulunan Abu Çağlayan ve Pishala Arili Vadisi derelerine göz dikti. Fındıklı Dereleri Koruma Platformu’nun dün yaptığı açıklamaya göre, HES’ler bölgede yaşam alanlarını ortadan kaldıracak, insanların göç etmesine ve geri dönüşü mümkün olmayan doğa katliamlarına neden olacak.
“Bu amaç için şimdi yine geliyorlar. Bu aç gözlü doğa ve yaşam düşmanı rantçı enerji şirketlerinin kulakları nedense bizim yaşam alanlarımızı terk etmeyeceğimizi, doğamızı ve derelerimizin özgür akacağı şeklindeki haykırışlarımızı henüz duymamışlar. Gözlerini de açmamışlar ki görmüyorlar, yaşam alanları için direnen halkı. Bugüne kadar her yolu denediler. Bir çok kez geldiler. Ama geldikleri gibi gittiler. Yine gidecekler” denilen açıklamada şimdi de Çağlayan Vadisi’nde bulunan Gürcüdüzü bölgesinde inşaat yapılmak istendiğine dikkat çekildi. Koruma Platformu, Paşalar HES, Eyin Enerji ve Başkent Enerji şirketlerinin patronlarının keşif için bölgeye geleceğini açıkladı. Patronların, Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunca verilmiş olan Abu Çağlayan vadisindeki 1. Derece Doğal SİT Alanı kararını bozdurmak için keşfe çıktıkları sanılıyor.
Yarın saat 13.00’de de Aslandere köyüne yapılacak keşif nedeniyle açıklama yapan Fındıklı Dereleri Koruma Platformu, “Şirket sahipleri gelecekleri gibi gidecekler. Bağımsız yargı ve sağduyulu bilim adamlarının yapacakları bu keşifte bu cennet vadinin bozulmasına gönülleri asla razı olmayacaklardır” dedi.
Şirketlerin protesto edilmesi çağrısı yapılan açıklamada, “İstemediğimizi duymayan kulaklara bir kez daha duyurmak ve görmeyen gözlere bir kez daha göstermek için; tüm yöre halkını ve çevresine, doğasına ve geleceğine sahip çıkmak isteyen duyarlı insanlarımızı yaşam alanlarını savunmaya davet ediyoruz. Hayde... İş işten geçmeden , keşke dememek için, torunlarımız için emanet aldığımız bu vadileri çocuklarımıza olduğu gibi miras bırakabilmek için haydi hemen şimdi Geleceğimize, yaşam alanlarımıza, suyumuza, vadimize, hep beraber sahip çıkalım” denildi. (Rize/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mühendis diploması pembe mi mavi mi?

SONRAKİ HABER

zama zingo

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...