29 Ekim 2009 00:00

Mühendis diploması pembe mi mavi mi?

Kadın Mühendisler Grubu, şirketlerin “askerliğini yapmış”, “bay mühendis” sözlerini içeren ilanları ve bunların mühendis odaları aracılığı ile yayınlanmasına karşı ...

Paylaş

Kadın Mühendisler Grubu, şirketlerin “askerliğini yapmış”, “bay mühendis” sözlerini içeren ilanları ve bunların mühendis odaları aracılığı ile yayınlanmasına karşı “Diplomalar Pembe veya Mavi mi ki?” ismi ile kampanya başlattı. Kadın mühendislere karşı cinsiyet ayrımcı uygulamalar bulunduğuna dikkat çeken grup üyeleri, odaların içinde yer alacağı “Cinsiyet Ayrımcılığı Takip Sekretaryası” kurulmasını istiyor.
Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odalara üye olan, kadın mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları, şirketlerin açık pozisyonlara eleman ararken verdikleri cinsiyetçi ilanlara karşı kampanya başlattı. İlanlarda yalnızca erkekleri hedefleyen “askerliğini yapmış”, “bay mühendis aranıyor” gibi ifadelerin yayılmasına karşı çıkan kadın mühendisler, bu ilanların Anayasa’nın eşitlik maddesine, Avrupa Birliği mevzuatına ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) belgelerine aykırı olduğunu, Türk Ceza Yasası’na göre de suç oluşturduğuna dikkat çekiyor.
TMMOB’A ÇAĞRI
Kampanya ile ilgili bilgi veren Kadın Mühendisler Grubu’ndan Sevim Gökçe, kampanya çerçevesinde TMMOB’dan, cinsiyetçi ilanların kamuoyuyla paylaşılmasında hiçbir koşulda aracı olmamasını, TMMOB’nin özel sektörün verdiği cinsiyetçi iş ilanlarına karşı açılacak davalara müdahil olmasını veya dava açmak isteyen üyelerine destek vermesini istediklerini söyledi. Gökçe, “55 yıllık TMMOB’nin tarihinde ilk kez bu yıl 21-22 Kasım’da bir Kadın Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancılar kurultayı düzenlenecektir. Bu olumlu gelişmeye rağmen TMMOB’ye bağlı bazı odalar hâlâ cinsiyet ayrımcı ifadeler içeren iş ilanlarını üyelerine aktarmaya devam etmekte, cinsiyetçi iş ilanı veya yayınların kamuoyuyla paylaşılmasında aracı bir kurum olmamak için yeterince hassasiyet göstermemektir” diye konuştu.
MAZERET İSTEMİYORLAR
Kadın mühendislerin sık sık karşılaştıkları mazeretleri de duymak istemediklerini belirten Gökçe, “TMMOB ve bağlı odaların hiçbir yayınında, seminerinde, toplantısında cinsiyet ayrımcılığı içeren ifadelere rastlamak istemiyor, ‘gözden kaçmış’, ‘dili sürçmüş’ gibi mazeretleri kabul etmiyoruz” dedi. TMMOB’un, geçen yıl 29 Mayıs-1 Haziran’daki genel kurul toplantısında, birlik içinde Cinsiyet Ayrımcılığını Takip Sekretaryası’nın kurulmasına ilişkin karar aldığını ancak bu sekretaryanın hâlâ kurulmadığını da hatırlatan Gökçe, bunun için yönetim kurulu kararı beklendiğini ve bu kararın bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi.
Kadın mühendislerin kampanyasıyla ilgili ayrıntılara ve başlatılan imza kampanyasına http://www.kadinmuhendisler.org/ sitesinden ulaşılabilir. (İstanbul/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Cinsiyet eşitliğinde Türkiye sonlarda

SONRAKİ HABER

Haydee...İş işten geçmeden!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...