30 Ekim 2009 00:00

SiSTEM OLDURDU

Akciğer hastası Yusuf D, rahatsızlanınca 6 hastane dolaştı. Yeşil kartının vizesi dolan gençle kimse ilgilenmedi. Yusuf hayatını kaybetti.

Paylaş

Akciğer hastası Yusuf D, rahatsızlanınca 6 hastane dolaştı. Yeşil kartının vizesi dolan gençle kimse ilgilenmedi. Yusuf hayatını kaybetti.
Manisa’da domuz gribi şüphesiyle öldüğü sanılan Yusuf D’nin ölüm sebebinin, domuz gribi değil akciğer hastalığı olduğu açıklandı. Ancak bu ölümde sağlık sisteminin suçu büyük. Yeşil kartının vizesi dolan genç Yusuf, İstanbul’da gittiği hastaneler ilgilenmeyince memleketi Manisa’daki hastaneleri dolaştı, ancak bir sonuç alamadı. Yusuf D, gittiği 6. hastane olan Manisa Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.
İHMAL ZİNCİRİ
SES Manisa Şubesi ve Sağlık Hakkı ve Hasta Hakları Derneği, bir açıklama yaparak Yusuf D’nin ölümünün arkasındaki sağlık sistemi sorunlarına dikkat çekti. Kurumların yaptığı araştırmaya göre Yusuf D’yi ölüme götüren süreç şöyle gelişti:
Yusuf D, domuz gribi olduğu sanılan yabancı uyruklu yurt arkadaşını İstanbul’da hastaneye kaldırdı. Kendisinde de benzer şikayetler olunca İstanbul’da ismi öğrenilemeyen bir hastaneye başvurdu. Ancak burada herhangi bir işlem yapılmadı. Daha sonra yine kendisini iyi hissetmeyince bir başka hastaneye daha gitti. Burada ise ayakta tedavisi yapılarak eve gönderildi. Hastalık semptomları artan Yusuf, yeşil kartının vizesinin dolması nedeniyle ailesinin yaşadığı Manisa’nın Salihli ilçesine doğru yola çıktı.
HASTANE HASTANE DOLAŞTI
Yol yorgunluğu ile durumu ağırlaşan Yusuf D, ailesi tarafından Salihli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Buradan önce CBÜ Hastanesi’ne, sonra Merkez Efendi Hastanesi’ne gönderildi. En sonunda ise başvurulan 6. hastane olan Manisa Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Durumu ağır olmasına rağmen Yusuf saatlerce hastane hastane dolaştırıldı.
Manisa Devlet Hastanesi’nde hastaya yaklaşım konusunda gerekli önlemler alınmasına rağmen, o zamana kadar meydana gelen ihmaller zinciri sonucunda Yusuf D. hayatını kaybetti.
SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞMAK ZORLAŞIYOR
SES Manisa Şubesi ve Sağlık Hakkı ve Hasta Hakları Derneği’nden (SAHHAD) yapılan açıklamada, “Yaşanan olay, kişinin sağlığa ulaşmada yaşadığı zorlukları gösteren en önemli kanıttır. Domuz gribi salgını konusunda her türlü önlemi aldıklarını ifade eden yetkililer, 28 yaşındaki bir gencimizin 6 hastane ve yeşil kart vizesi arasında nasıl bir çaresizlik içerisinde öldüğünü görmelidirler” denildi.
Sağlık hizmetlerinin piyasalaştırılması, kamusal sorumluluklar yerine “paran kadar sağlık hizmeti” anlayışının egemen kılınması sağlığın paralı hale getirilmesi anlayışlarının eleştirildiği açıklamada, “Manisa da alındığı söylenen önlemlerin içeriği kamuoyuna bir an önce açıklanmalıdır” denildi.
Açıklamada, SES’in Manisa Valiliği, İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verdiği dilekçedeki, “Okullarımızın temizlik görevlerini yerine getirmek üzere her okul için en az üç hizmetli çalışanın kadrolu olarak görevlendirilmesi, yetersiz beslenme ve risk grubu taşıyan çocukların mevsimsel grip aşı zamanı olan eylül ve ekim aylarında aşılarının Sağlık Bakanlığı’nın ilgili kurumlarınca ücretsiz yapılması, velileri işten çıkarılan ve çalışmayan, ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin beslenme masraflarının devletçe karşılanması” gibi taleplerin yerine getirilmesi de istendi.
(Manisa/EVRENSEL)

DEMİRTAŞ AİLESİ: PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

28 yaşındaki Yusuf Demirtaş’ın yakınları, olayın peşini bırakmayacaklarını ifade etti.
Yusuf Demirtaş’ı hastaneye götüren amcası Bilal Demirtaş, şunları anlattı: “Kan kusuyordu, ne olursa olsun sağlık görevlilerinin önlem alması gerekirdi. İhmal olduğunu düşünüyoruz. Sorumlulardan şikayetçi olup hakkımızı arayacağız.” Salihli’de doğup büyüyen ve üniversiteyi kazanıp İstanbul’a giden Yusuf Demirtaş’ın arkadaşları da “Onu herkes severdi, çünkü çok iyi niyetli bir insandı. Herkesin yardımına koşardı. Kimseye zararı yoktu.” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Tapusu ruhsatı sizin, eviniz belediyenindir

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...