30 Ekim 2009 00:00

Fabrika yok, iş yok geçim kaynağı ‘yumuşan’

FABRİKA ve iş olanaklarının olmadığı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde vatandaşlar, yumuşan satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Paylaş

FABRİKA ve iş olanaklarının olmadığı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde vatandaşlar, yumuşan satarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Ekonomik sıkıntıların had safhada olduğu Yüksekova’da vatandaşların çoğu, dağlarda yetişen bitkileri satarak geçimlerini sağlıyor. Yaz aylarında pancar toplayarak satan vatandaşlar, sonbaharda da kırsal kesimlerde yetişen yumuşanı ilçe merkezinde satıyor.
Çukurca’nın Kavşak köyünden 1994 yılında göç ederek Yüksekova’ya yerleşen 10 çocuk babası Abdullah Çallı, işsizlikten dolayı büyük sıkıntı çektiğini belirtti. Geçimini sağlamak için genelde dağlarda topladıkları pancarı satarak geçimini sağlamaya çalıştığını vurgulayan Çallı, “Şimdi yumuşan satarak geçimimizi sağlıyoruz. Ancak burada en büyük korkumuz, bölgede devam eden operasyonlardır. Can güvenliğimiz yok. Ölümü göze alarak gidiyoruz. Bazen de operasyonları gördüğümüz zaman geri dönüyoruz” dedi. Çallı, büyük zorluklarla topladıkları yumuşanları caddeler üzerinde satarak evlerine ekmek götürdüklerini söyledi.
İŞLERİNİ KENDİLERİ YARATIYOR
Bölgede iş olanakları olmadığı için geçimlerini sağlamak amacıyla kendi işlerini yaratmak zorunda olduklarını söyleyen Nasrettin Temel ise, “Burada hiçbir iş olanağı yok. Bunun için biz de geçimimizi sağlamak için ilkbaharda dağlarda otları topluyoruz. Sonbaharda yumuşan ve kış aylarında ise Zap Suyu’nda balık avlayarak geçimimizi sağlıyoruz. Ancak çok zor şartlar altında bu işleri yapıyoruz. Ancak şu an kentin bütün noktalarında operasyonlar yapılıyor. Devlet bizi yerimizden yurdumuzdan etti. Bari operasyonları durdursun, hiç olmasa geçimimizi sağlayalım” diye konuştu.
KIŞIN BALIK...
Özellikle gıda ürünlerine gelen zamlar ve insanların işsiz olması nedeniyle değişik arayışlar içine girdiklerini söyleyen Ahmet Dere de, 15 kişiyi geçindirdiğini ve buna rağmen gülümsemeye çalıştığını söylüyor.
Yaşadığı bölgede ne fabrika ne de iş imkanı olan Dere, “Kışın balık, baharda pancar, meyve ile sebze, sonbaharda ise yumuşan ve sumak ile ev geçindiriyoruz. İnşallah devlet adım atar ve yaşam normalleşir. O zaman biz de köylerimize gidip huzur içinde yaşarız” dedi.
(HAKKARİ)
ÖNCEKİ HABER

Tarım Bakanlığı’ndan GDO savunması

SONRAKİ HABER

‘Bor devlet eliyle işletilmeli’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...