30 Ekim 2009 00:00

Tarım Bakanlığı’ndan GDO savunması

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, yürürlüğe giren ‘Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar’ yönetmeliğine yönelik yoğun eleştiriler üzerine kendini savundu.

Paylaş

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı, yürürlüğe giren ‘Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar’ yönetmeliğine yönelik yoğun eleştiriler üzerine kendini savundu. Bakanlık, Genetiği Değiştirilmiş Organizmaları (GDO) içeren gıda ve yem maddelerinin ithalatı ve bebek mamalarında kullanımının yasaklandığını, İnsan ve hayvan sağlığı için yapılan düzenlemeye aykırı hareket edenlere para ve hapis cezası verileceğini bildirdi.
Açıklamada, “Bugün dünyada üretimi yapılan buğday, arpa, nohut, mercimek, zeytin gibi bir çok önemli ürünün anavatanı Türkiye’dir. ABD, Arjantin, Brezilya, Çin, Kanada, Hindistan, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika başta olmak üzere 28 ülkede üretilen GDO’lu tohum ve buna bağlı GDO’lu gıda ve yem hammaddeleri, biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve sürdürülebilir kılınmasını tehdit etmektedir. Bu nedenle Türkiye’deki biyolojik çeşitliliğin zarar görmemesi için tohum ve buna bağlı ürünlerin üretimi, 26 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmeliğin’ dayandığı yasalar esas alınarak yasaklanmıştır” denildi.
11 KİŞİLİK TEKNİK KOMİTE
Bu yönetmelikle insan yaşamı ve sağlığı, hayvan sağlığı ve refahı, tüketici çıkarları ve çevrenin üst düzeyde korunmasını riske sokanlar ile insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotikleri taşıyan GDO ve GDO’lu ürünleri içeren gıda ve yem maddelerinin ithalatının ve bebek mamalarında kullanımın da yasaklandığının altı çizilen açıklamada, risk değerlendirmesinin TÜBİTAK, üniversite öğretim üyeleri ve araştırmacılardan müteşekkil 11 kişilik bağımsız, bilimsel, teknik bir komite tarafından yapılacağı anımsatıldı. Risk taşımadığı bilimsel olarak ispatlananlara da etiket zorunluluğu getirildiği belirtilen açıklamaya, şöyle devam edildi:
Bahsi geçen Yönetmelik hükümlerine aykırı davranışların tespit durumunda ise, 4703 sayılı Kanun, 5179 Sayılı Kanun ile 1734 sayılı Kanun’a göre izin iptali, para cezası, toplama, imha, mülkiyetin kamuya geçirilmesi ve hapis cezası dahil cezalar verilebilecektir. Yine yönetmelikle beraber bağımsız, bilimsel, teknik komite raporu neticesine göre ihracat, ithalat, işleme, nakil aşamalarında piyasa denetim ve kontrolleri daha da artarak sıkılaştırılacak. Bakanlığın laboratuvarlarında yapılan analizler de dikkate alınarak, yönetmeliğe aykırı bir husus meydana gelmesi halinde gerekli cezai işlemler yapılacaktır. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

UN İHRACATÇISINA ANTİDAMPİNG SORUŞTURMASI

SONRAKİ HABER

Fabrika yok, iş yok geçim kaynağı ‘yumuşan’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...