30 Ekim 2009 00:00

Bağ bozumundan sonra pekmez telaşı başladı

ANTALYA’nın Elmalı ilçesinde üreticiyi bağ bozumunun ardından şimdi de pekmez yapma telaşı sardı.

Paylaş

ANTALYA’nın Elmalı ilçesinde üreticiyi bağ bozumunun ardından şimdi de pekmez yapma telaşı sardı. Anne sütüyle eşdeğer tutulan üzüm pekmezini yapmak üretici için tam bir çile olarak görülüyor. 7 kilogram üzümden 1 kilogram pekmez yapılabildiğini kaydeden üreticiler, bu iş için ortalama 2 gün emek veriyor. Bağlardan toplanan pekmezlik üzümler, ağdalıklara getirilerek burada temizlendikten sonra suyunun sıkılması için teknelere boşaltılıyor. Suyu sıkılan üzümün posası kıskı denen makinelerle tekrar sıkılarak şıra adı verilen, üzümün en koyu ve tatlı suyu çıkartılıyor. Kazanlara alınan üzüm suyu pekmeze has beyaz toprak ile karıştırılarak odun ateşinde yaklaşık 1-2 saat kaynatılıyor.
35 yıldır pekmez yapım işiyle uğraştığını anlatan Bozhüyük Köyü’nden Ali Özkan, yaptığı işin inceliğini şu sözlerle anlattı: “Toprağın kazanın dibine oturmasıyla üzümün suyu başka bir kazana aktarılır ve ortalama 9-10 saat boyunca odun ateşinde kaynatılır. Beyaz topraktan başka bir toprak kullanılmaz. Bu toprak pekmezin acı olmamasını sağlar. Belli bir kıvama gelince pekmezin olduğu anlaşılır. Ateşten indirilen pekmez kazanlarından köpükler içilir.”
Elmalı’da özellikle köylerde vatandaşlar köpük içme davetini sürdürüyor. Ortalama 7 kilo üzümden çıkan 1 kilogram pekmez 6 liradan alıcı buluyor.
Pekmez hızla kana karışabilecek nitelikte bir gıda maddesi olduğundan, acil enerji ihtiyacı için gerekli bir gıda maddesi.
İki yemek kaşığı 20 gram pekmez insan vücudu için çok değerli olan 2 miligram demir, 80 miligram kalsiyum ve enerji içeriyor.
Üzüm pekmezinin bala göre daha zengin olduğu tespit edildiği bir araştırmada; 1 kilogram üzüm ve 200 gram pekmezin kalori açısından bin 150 gram süte, 300 gram ekmeğe, 390 gram ete eşdeğer olduğu belirtiliyor. (ANTALYA)
ÖNCEKİ HABER

SİNOP’TA KESK YÖNETİCİLERİ YARGILANIYOR

SONRAKİ HABER

Uzer Makine’de direniş devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...