30 Ekim 2009 00:00

Rojin: Bütün kadınlar aşağılandı

Akşam Gazetesi Yazarı Serdar Turgut’un 24 Ekim günü yazdığı “PKK Teröristi Olmadığıma Pişmanım” başlıklı yazısının yankıları sürüyor.

Paylaş

Akşam Gazetesi Yazarı Serdar Turgut’un 24 Ekim günü yazdığı “PKK Teröristi Olmadığıma Pişmanım” başlıklı yazısının yankıları sürüyor. Akşam gazetesi, Rojin’den ve okurlarından özür dilerken, Serdar Turgut’un dünkü köşesinde kaleme aldığı “özür yazısı” ise yine tartışma yarattı. Yine kendi ifadesi ile “absürd” yazılar yazdığını yineleyen Turgut’un, kendini savunarak Rojin’den özür dilemesi de dikkat çekti. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kürt Sanatçı Rojin, laf dalaşına girmek istemediğini belirterek, “Ben davamı açtım. Söyleyeceklerimi söyledim. Bunun dışında bir şey söylemek istemiyorum” dedi.
‘HUKUKİ SÜRECİ BEKLİYORUM’
Rojin, Serdar Turgut’un yazdığı yazı hem cinsiyetçi hem de ırkçı bir yazı olduğu için suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı. Turgut’a dava açtığını yineleyen Rojin, “Burada Rojin ya da başka biri olması önemli değil tabii, yaşanan süreci etkileyen bir durum” diye konuştu. Akşam gazetesinde dün Serdar Turgut’un yazdığı ‘özür’ yazısını da okuduğunu söyleyen Rojin, şöyle devam etti: “Laf dalaşına girmek istemiyorum. Bu bunu dedi, şu şunu dedi olayına girmek istemiyorum. Belden aşağı edebiyatın içine girmek istemiyorum artık. Ben davamı açtım. Söyleyeceklerimi söyledim. Bunun dışında bir şey söylemek istemiyorum.”
Basında yaşanan ırkçı ve cinsiyetçi söylemlere dikkat çeken Rojin, “Bu ülkede yaygın bir şey, köşe yazarlarından daha barışçıl mesajlar bekliyoruz. Daha aklı başında şeyler bekliyoruz” diye konuştu.
Hrant Dink’e yönelik ırkçı yazı ve tavırları hatırlatan Rojin, basında bu durumun inkar edilemeyeceğini kaydetti. Basının daha sorumlu olması gerektiğine vurgu yapan Rojin, “Yazarken onların beş on defa daha fazla düşünmeleri gerekir. ‘Herkes her şeyi yazar’, ‘Dilin kemiği yok’ diye bakarsak olmaz. Daha özenli olmaları gerekir.
Herkesin okuduğunu ve etkilendiğini düşünürsek, cümlelerini daha hassasiyetle seçmek zorundalar” şeklinde konuştu. Turgut’un yazısının bütün kadınları ilgilendiren bir yazı olduğunu ifade eden Rojin, “Burada benim ismim olduğu için varım. Özelde Kürt kadını olmak üzere bütün kadınlar aşağılanmış oluyor” dedi. Yaşanan gelişmeye ilişkin bundan sonrası için de Rojin şöyle konuştu: “Artık bu konuda konuşmak istemiyorum. Hukuki süreci bekliyorum. Onun dışında bir şey söylemek istemiyorum.”
(İstanbul/EVRENSEL)


KADINLAR SERDAR TURGUT’A ‘ÇÜŞ’ DEDİ

Akşam Gazetesi Yazarı Serdar Turgut’un Sanatçı Rojin için kullandığı “Dağa çıkarıp seks kölem yapardım” ifadesine bir tepki de Ankaralı kadınlardan geldi. Turgut’un özrünün kabahatinden büyük olduğunu ifade eden kadınlar, “çüş” diye seslendikleri Turgut’un Akşam Gazetesi’nden istifa etmesini istediler.
Ankara Kadın Platformu ve Feministiz Biz’in ortak düzenlediği basın açıklaması Akşam Gazetesi Ankara Temsilciliği önünde yapıldı. Kuğulupark’tan Akşam Gazetesi önüne yürüyen kadınlara Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da destek verdi. Ellerinde “Özür yetmez istifa et”, “Çüş”, “Ana akım medyanın akıttığı nefret”, “Üzmezi hakladık sıra Turgut’ta” dövizlerini taşıyan kadınlar, “Rojin senin yanındayız”, Mizah değil hakaret, sakın gülme reddet”, “Serdar’a yuh de, yuh deme çüş de” sloganlarıyla Yazar Serdar Turgut’a tepkilerini dile getirdiler.
Kadınlar adına açıklama yapan Hatice Erbay, Türkiye’nin barışı konuşmaya ihtiyacı olduğu günlerde, ırkçı, militarist ve nefreti körükleyen yazılar yazılmasının doğru olmadığını ifade etti. Turgut’un, köşe yazarlığının kendi fantezilerini okurlara aktarmaktan ibaret olduğuna dikkat çeken Erbay, barış isteyenlere karşı Turgut’un yazılarıyla kışkırtıcılık yapmasını eleştirdi. “Kürtler bu savaş yüzünden Serdar Turgut’un sadece cinsel fantezilerine yeten muhayillesinin alacağından çok daha fazla acı çektiler” diyen Erbay, Turgut’un Rojin’e Kürt ve kadın olması nedeniyle saldırdığını söyledi. Turgut’un, yazdıklarını mizah olarak savunmasına da tepki gösteren Erbay, “Serdar Turgut’un Kürt halkından, kadınlardan özür dilemesini, mizah adı altında yaptığı aşağılamalara son vermesini ve istifa etmesini istiyoruz” diye konuştu. ANKARA
Şerif Karataş
ÖNCEKİ HABER

Dersim’de AKP, MHP ve CHP’ye tepki var

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...