30 Ekim 2009 00:00

Görüşmede ne konulacak?

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında dün tüm illerde törenler düzenlendi. Ankara’da ilk tören dün sabah Anıtkabir’de yapıldı.

Paylaş

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında dün tüm illerde törenler düzenlendi. Ankara’da ilk tören dün sabah Anıtkabir’de yapıldı. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Anıtkabir’de yapılan resmi törenle başladı. Törene, Cumhurbaşkanı Gül’ün yanı sıra Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Baykal da katıldı. Törenlere siyaset, Erdoğan ve Başbuğ arasında yapılması beklenen görüşme damgasını vurdu.
PROTOKOLE DE GEÇ KALDILAR
Törende çok çarpıcı gelişmeler yaşandı. Bunların ilki Başbakan, Genelkurmay başkanı ve Cumhurbaşkanı’nın törene 15 dakika geç gelmesi oldu. Ancak gündemi özetleyen başka bir ayrıntı daha vardı ki, o da Başbakan Erdoğan’ın, Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un elini sıkmamasıydı. Kimilerine göre bu domuz gribi hastalığı için bir önlemdi. Ancak Erdoğan’ın, diğer liderlerin elini sıkıp Başbuğ’un elini sıkmaması, akıllara, “Belge tartışmalarının ardından yaşananlar yüzünden mi” sorusunu getirdi.
AYNI ANDA GİRDİLER
Başbakan Erdoğan ve Org. Başbuğ, stadyumdaki kutlamalarda 15 dakika gecikmeyle şeref tribünündeki yerlerini aldılar. Stadyumdaki kutlamalar, protokolün yerini almaması nedeniyle 15 dakika geç başladı. Başbakan Erdoğan ve Org. Başbuğ ile birlikte geciken bir diğer isim de Cumhurbaşkanı Gül oldu. Devletin zirvesindeki bu 3 isim, 15 dakika gecikmeyle aynı anda stadyuma girerek, yerini aldı.
GÖRÜŞME Mİ OLDU?
Bu rötar, üçlünün protokol öncesi görüştüğü yorumlarına neden oldu. Başbakan Erdoğan, Başbuğ’la 29 Ekim’de görüşeceğini söylemişti; ancak bayram nedeniyle perşembe günleri yapılan bu rutin buluşma ertelenmişti. Bayram nedeniyle bir araya gelen Erdoğan ve Başbuğ’un bu buluşması, ıslak imzalı belgenin ortaya çıkmasının ardından ilk buluşma oldu.
NE OLACAK?
Gözler Erdoğan ile Başbuğ’un haftalık olağan görüşmesinde. Ancak bu buluşmanın diğerlerinden çok farklı olması bekleniyor. İddialara göre Başbakan Erdoğan, 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız dahil İrticayla Mücadele Planı’yla ilgili bütün subayları açığa almasını Başbuğ’dan isteyecek.
‘GÖRÜŞECEĞİZ’...
Bu iddia, Taraf gazetesinin sür manşetinde yer aldı. Fikret Karagöz’ün AKP’ye yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre bu görüşmede çarpıcı gelişmeler yaşanacak. Pakistan’da yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye döndükten sonra konuyu detaylı bir şekilde Genelkurmay başkanı ile görüşeceğim” diyen Erdoğan’ın Başbuğ ile yapacağı haftalık görüşme önem kazandı.
BAŞBUĞ GÖREVDEN ALINACAK MI?
AKP kaynaklarının kritik zirveyle ilgili düşünceleri şöyle: Başbakan bu belgede adı geçen kişilerin mutlaka açığa alınmasını ve konuyla ilgili geniş bir soruşturma isteyecek. Burada Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un vereceği bilgi ve sergileyeceği tavır çok önemli.
‘Başbuğ’un görevinden alınması’ yönündeki iddialar için AKP kaynakları, “bu konuda savcılığın yürüttüğü soruşturmanın sonuçları neticelenmeden böyle bir şeyin olmayacağı” görüşünü paylaşıyor. (Ankara/EVRENSEL)



GÜNDEM ERKEN SEÇİMDİ


3 yılın ardından ilk kez geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın oğlunun nikah töreninde bir araya gelen Erdoğan ve Baykal, dün de Anıtkabir’deki törenlerde yan yanaydı. Başbakan Erdoğan ve Baykal’ın birbirlerine gülümsedikleri ve selamlaştıkları görüldü. Erdoğan’la Baykal arasında geçen diyalog şöyle:
Erdoğan: Turlara devam mı?
Baykal: Anlayamadım.
Erdoğan: Yani gezmeye devam ediyor musunuz, yurt gezilerine?..
Baykal: Evet evet İstanbul’daydım. Önümüzdeki günlerde de Karaman ve İzmir’e gideceğim. Sizin ne yapacağınız belli olmaz. Yurt gezilerimizi sürdürüyoruz.
Erdoğan: Evet haklısınız, her şey olabilir.
Bu diyalog, ‘erken seçim’ yorumlarına neden oldu.

‘SAVAŞ, KAN’ MESAJLARI
Diyarbakır’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında ortaya çıkan görüntüler önceki yılları aratmazken, yine öğrenci, asker ve polisler yürüdü, zırhlı araçlar geçiş yaptı. Törenlerde “Türklük”, “bayrak” ve “kan” vurgulu şiirler ve konuşmalar dikkat çekti.
29 Ekim nedeniyle Diyarbakır’da valilik önünde tören yapıldı. Törene; Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 7. Kolordu Komutanı Salih Zeki Çolak, Garnizon Komutanı Korgeneral Akın Öztürk’ün yanı sıra çok sayıda askeri yetkili, bürokrat, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisi katıldı. Törende “savaş”, “kan” ve “Türklük” mesajlarını içeren şiirler okundu.

DOMUZ GRİBİ ÖNLEMİ
Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yıl dönümü nedeniyle İstanbul Valiliği’nde düzenlenen törende domuz gribi önlemleri de dikkat çekti. Misafirleriyle tek tek tokalaşan İstanbul Valisi Muammer Güler, tebriklerin ardından elini anti bakteriyel bir jelle temizledi.
Görevliler, anti bakteriyal jeli 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a da uzattı.Töreni izleyen gazetecilere de jel dağıtıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, domuz gribinin bulaşma ihtimaline karşı vatandaşları; 5 ay öpüşmemeleri, tokalaşmamaları ve sarılmamaları konusunda uyarmıştı.
Öte yandan Iğsız, orijinali Ergenekon savcılarına gönderilen ve kendisinin de ismini geçtiği belgeyle ilgili soruları cevapsız bıraktı. Iğsız, soru soran basın mensuplarına, “Bayramınız kutlu olsun” demekle yetindi.
ÖNCEKİ HABER

DTP sürecin önünü açmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

Sen misin İstiklal Marşı’nı duymayan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...