30 Ekim 2009 00:00

Cenazelerdeki sansür kalktı

ABD Başkanı Barack Obama, Delaware eyaletindeki Dover Hava Kuvvetleri Üssüne giderek Afganistan’da ölen askerlerin...

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama, Delaware eyaletindeki Dover Hava Kuvvetleri Üssüne giderek Afganistan’da ölen askerlerin cenazelerinin üsse getiriliş törenine katıldı. 18 tabutu selamlayan Obama’nın gittiği Dover
Üssü, ABD’nin yurt dışında ölen askerlerin cenazelerinin getirildiği ana üs konumunda. Böylece Pentagon, asker cenazelerinin izlenmesine koyduğu sansürü kaldırmış oldu.
OBAMA RAPOR İSTEDİ
Bu arada Obama, Afganistan’daki üst düzey yardımcılarından, Afganistan’ın 34 vilayetindeki yerel liderler hakkında yaptıkları analizleri içeren bir rapor hazırlamalarını istedi. Washington Post gazetesi Obama’nın danışmanlarının, Obama’nın hangi bölgelerin yerel liderler tarafından etkili olarak yönetildiğini belirlemek amacıyla hazırlattığı ayrıntılı raporun, Afganistan’a gönderilecek ABD askerlerinin sayısını belirlemek konusunda yol gösterici olacağı yönündeki sözlerine yer verdi.
İŞGAL İÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK
Obama’nın söz konusu rapor hakkındaki isteğini, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile kendisine savaşı genişletip genişletmemek konusunda yardımcı olan az sayıdaki üst düzey danışmanlarıyla yaptığı toplantıda ilettiğini kaydeden gazete, Afganistan’daki yerel liderler arasında ABD’nin potansiyel müttefiklerini ortaya çıkarmasına yardımcı olacak söz konusu isteğin, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile güvenlik danışmanı James Jones tarafından da desteklendiğine dikkati çekti.
‘TALİBAN ORTADAN KALDIRILAMAZ’
Obama ve üst düzey danışmanlarının, Afganistan’daki ABD Kuvvetlerinin Komutanı Stanley McChrystal’ın savaş hakkındaki değerlendirmelerini okumalarının ardından, ABD ne kadar asker gönderirse göndersin Taliban’ın askeri ve politik bir güç olarak ortadan kaldırılamayacağı sonucuna vardıklarını yazan gazete, Obama’nın Afganistan’ın hangi vilayetlerinin yerel liderlere bırakılabileceğini belirlemek amacıyla bu raporu hazırlattığı ileri sürüldü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Irak işgali uzatılabilir

SONRAKİ HABER

Obama, yaşamı değil ölümü savunuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...