30 Ekim 2009 00:00

Madencilere geçit verilmedi

NİĞDE’nin Ulukışla’ ilçesinde Bolkar dağ sırasının eteklerindeki köylerde yapılmak istenen siyanürle altın madenciliğine karşı yöre halkının tepkisi artarak devam ediyor.

Paylaş

NİĞDE’nin Ulukışla’ ilçesinde Bolkar dağ sırasının eteklerindeki köylerde yapılmak istenen siyanürle altın madenciliğine karşı yöre halkının tepkisi artarak devam ediyor.
Dün saat 14.00 sularında madeni işletmek isteyen Gümüştaş şirketinin o bölgeye bakan yetkililerinden bir kişi ve bir mühendislik şirketinin çalışanları arazi ölçümü yaparken köylüler tarafından fark edildi. Maden için arazi ölçümü yapmaya geldiklerini söyleyen şirket çalışanları köylüler tarafından araçları ile birlikte alıkonuldu.
Yine bu gelişmelerin üzerine köy halkı yanı başlarından geçen E-90 karayolunu trafiğe kapattı. Artan gerginlikle beraber köye gelen jandarma köylülere de şirketten gelenlere de herhangi bir müdahale de bulunmadı.
ŞİRKET ÇALIŞANLARI SERBEST BIRAKILDI
Bir süre devam eden jandarma ile köylüler arasındaki görüşmenin ardından şirket yetkilileri serbest bırakıldı, kara yolu tekrar trafiğe açıldı ancak şirket araçları alıkonulmaya devam edildi. Dirençli bir biçim de Gümüştaş şirketinin bütün girişimlerini püskürten köylüler bundan sonra madencilerin en ufak adımlarında daha büyük tepkiyle karşılaşacaklarını ve köylerine madenin, siyanürün girmesine izin vermeyeceklerini belirttiler.
Daha önce olduğu gibi Hasangazi’den başlayan direniş Darboğaz, Porsuk ve Alihoca köylerinden de gelen destekle güç alarak büyüdü.
Köylülerden Hasangazi Halk Meclisi Derneğinden Mehmet Güven, ‘Şimdi onları iyi niyetle bıraktık. Sorunu makul olarak çözmek istiyoruz. Fakat bundan sonra bütün köylerden gelen arkadaşlar aynı fikirde, affetmeyeceğiz. Yarından sonra validen randevu alacağız. Ve aramızdan bir heyetle bu gelişmeleri, madeni istemediğimizi, siyanüre karşı olduğumuzu anlatacağız. Ayrıca bugün komşu köylerden katılım çok iyi oldu, bu dayanışmayı büyüteceğiz” diye konuştu.
(Niğde/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hoş görmek mi, hor görmek mi?

SONRAKİ HABER

Fındıklı’da taş ocağı eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...