31 Ekim 2009 00:00

Sendikanın ‘S’si yetti!

İzmir Yıkama Fabrikası (İzmir Tekstil AŞ) patronu, sendikanın adını duyar duymaz işçi kıyımına gitti.

Paylaş

İzmir Yıkama Fabrikası (İzmir Tekstil AŞ) patronu, sendikanın adını duyar duymaz işçi kıyımına gitti.
Ulukent Sanayi Sitesi’nde bulunan ve kot dikim, yıkama, zımparalama ve taşlama işlerinin yapıldığı fabrikada çalışan işçiler, geçtiğimiz cumartesi günü TESİF’in Çiğli’de bulunan binasında toplantı yaptılar.
Bunu duyan patron 19 Ekim Pazartesi günü 10 işçiyi işten attı. Üstelik atılan işçilere servis de verilmedi. Bu nedenle işçiler evlerine gidebilmek için 10-12 kilometre yürümek zorunda kaldı.
12 SAAT YETMEZ DAHA FAZLA MESAİ!
Görüştüğümüz işçiler, fabrikada, sabah 7.30 akşam 19.30 saatleri arasında günde 12 saat çalıştırıldıklarını, 12 saatin ardından da fazla mesaiye zorlandıklarını belirttiler.
Aylık 700-750 lira dolayında ücret alan işçiler, fazla çalıştıkları süre ne kadar olursa olsun kendilerine ödenen ücretin değişmediğini üstelik ücretlerinin iki üç taksit halinde ödendiğini anlattılar.
Gerekçe olarak patronların krizi bahane ettiğini dile getiren işçiler, firmanın hiçbir şekilde boş kalmadığını sürekli iş yaptığını söylediler.
Fabrikada ücret dışında işçilere yönelik uygulanan kaba davranışlar ve angaryalar da şikayet konusu. İşten atılan işçilerden Mesut Yalçın, ustabaşının kendilerine argo kelimeler kullandığını belirterek, “Tuvalete izinle gönderiyorlar. Vizite kağıdı, izin vb. taleplerimizde zorbaca davranışlara maruz kalıyoruz” dedi.
HER İŞTE ÇALIŞTIRILIYORLAR
Dikimhanede çalışan Yalçın, orada iş olmadığı zamanlarda, ütü, kalite gibi bölümlerde çalıştırıldığını, işyerinde işçilere temizlik, çöp dökme, cam silme işlerinin yaptırıldığını belirtti.
“Yapmadığımız sadece tuvalet temizlemek kaldı. İnşaatta bile çalıştırdılar” diyen Yalçın, işyerine yapılan batarkat ve üç adet odanın inşaatında işçilerin çalıştırıldığını söyledi.
Demir ve sunta taşıtılan işçilerden birinin elinin kesildiğini ancak işyerinden rapor alamadığını, izin dahi verilmediğini anlatan Yalçın, bu işçinin işten çıkmak zorunda kaldığını söyledi.
Yalçın, “Hakkettiğim para için dilenci konumuna düşürdüler. Altı üstü 750 lira verecekler üçe, dörde bölüyorlar. Bir yıldan beri çalışıyorum hiçbir zaman zamanında paramı alamadım” dedi.
2.5 YILDIR ZAM YOK
Yaşadıkları sorunlara karşı TEKSİF’e başvuran ve haklarını almak için sendikalı olmayı konuşan işçiler daha sendikaya üye olmadan işten atıldı. İşe iade davası açan İşçilerin Avukatı Meltem Yavuz, “İzin ücreti, izin kullanma hiçbir şey yok. Yasal alacaklar anlamında ödenen sadece kuru bir maaş. Fazla çalışmalarının ücreti ödenmemiş” dedi.
TEKSİF İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy da, işyerinde 2.5 yıldan beri zam verilmediğini, yemek ve çay molalarının iş bitmeden verilmediğini, ustabaşılar tarafından yoğun baskı uygulandığını belirtti.
Aksoy ayrıca, işten çıkarılanlara o gün patron tarafından, “Ben sizin işinizi değiştireyim, siz de haklı nedenle iş akdinizi feshedin. Bunu size 6 taksitte ödeyelim” teklifinde bulunulduğunu anlattı. Aksoy firmayı, üretim yaptıkları ünlü tekstil firmalarına şikayet ettiklerini de sözlerine ekledi. (İzmir/EVRENSEL)

FABRİKA AVUKATI GAZETEMİZİ ARAMIŞTI
İzmir Yıkama Fabrikası kötü çalışma koşulları nedeniyle gazetemizde daha önce, “Fabrikalarda dayıbaşı dönemi!” başlığı ile haber olmuştu. Bu haber üzerine fabrikanın. Avukatı Gökhan Şahin gazetemizi aramış ve fabrikayı gezmeyi önermişti. Bunun üzerine gazetemizin muhabiri fabrikaya gitmiş ve Fabrikanın Ortakları Ayhan İyigün ile Deniz Çiftçi fabrikalarında usülsüz bir uygulamanın olamayacağını ileri sürmüştü. Avukat Gökhan Şahin fabrika ile ilgili olumlu haber yapılmasını istemiş ancak bu talebi kabul edilmemişti.
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

Bu ne fark!

SONRAKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa