31 Ekim 2009 00:00

Suç yapanın değil mecbur bırakanın

KIZ kardeşinin sağlık karnesiyle doğum yaptığı için yargılanan Saynur Kandemir, haklı bulundu. Mahkeme, ‘mecbur bırakanı’ suçlu buldu.

Paylaş

KIZ kardeşinin sağlık karnesiyle doğum yaptığı için yargılanan Saynur Kandemir, haklı bulundu. Mahkeme, ‘mecbur bırakanı’ suçlu buldu.
Karasu Devlet Hastanesi’nde 9 ay önce doğum yapan, kardeşi ve eniştesiyle birlikte ‘Kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratmak ve dolandırıcılık’ iddiasıyla yargılanan Kandemir, beraat etti. Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi kararında devletin, sosyal devletin gereğini yerine getirmediğine hükmetti. Kararda, ‘Devlet görevini yerine getirmediği ve yaşama hakkını koruyacak kadar sağlık güvencesi sağlamadığı için suç işlenmiştir’ denildi. Karar üzerine Cumhuriyet Savcılığı Yargıtay’a başvurdu.
Herhangi bir sosyal güvencesi ve işi olmayan 33 yaşındaki Saynur Kandemir, kız kardeşinin sağlık karnesi ile Sakarya Karasu Devlet Hastanesi’nde doğum yaptı. Olayın ortaya çıkması üzerine, Kandemir ve kız kardeşi Aysel Dervişoğlu ve eşi Ali Dervişoğlu hakkında üç yıla varan hapis istemi ile dava açıldı. Soruşturma esnasında Kandemir, başka çaresi olmadığı için bu yola başvurduğunu belirtti. Yargılama sonunda Kandemir’in durumunu göz önüne alan mahkeme, emsal teşkil edecek ve devlete görevini hatırlatan bir karara imza atmış oldu.
SUÇ DEVLETİN
Kandemir’in herhangi bir işte çalışmadığı ve gelirinin olmadığının vurgulandığı mahkeme kararında, eşinden de herhangi bir destek almadığı belirtiliyor. Olumsuz koşullar altında kendi sağlığı, doğacak çocuğunun sağlığı ve yaşama hakkını düşündüğü hükmedilen mahkeme kararında, “Tüm bu durumlar karşısında Sanık Saynur Kandemir, sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendisine asgari yaşama şartlarını sağlayacak bir gelir temin edememesi ve en azından yaşama hakkını koruyacak kadar sağlık güvencesi sağlamaması karşısında zorunlu olarak söz konusu suçu işlemiştir” denildi ve ceza verilmesine gerek olmadığı belirtildi. Kararda son olarak şu saptamalar yer aldı: “Devletin anayasa ile üzerine yüklenen görevleri yerine getirmemesi ve sanığın da suçu bu nedenle işlemek zorunda kalması karşısında, sanığın işlediği eylemin haksızlık içeriğinin azlığı dikkate alınarak sanığa ceza verilmesine yer olmadığına karar vermek gerekmektedir.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

TEMiZLiK VELiLERE KALDI

SONRAKİ HABER

Sağlık ocağımızı geri istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa