31 Ekim 2009 00:00

Yıkımlara öfke

Sancaktepe ve Sultanbeyli halkı İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde toplanarak yıkımlara tepki gösterdi.

Paylaş

Sancaktepe ve Sultanbeyli halkı İstanbul Büyükşehir Belediye binası önünde toplanarak yıkımlara tepki gösterdi. 200’e yakın mahalleli gecekondularına gelen yıkım kararlarını protesto etti. Pankartlar, sloganlar ve dövizlerle basın açıklaması yapan mahalleliler evlerini yıktırmayacaklarını dile getirdiler.
Belediye Binası önünde basın açıklamasını okuyan mahalle halkından Akın Taş, yıllar önce Anadolu’nun çeşitli yerlerinden iş bulmak umuduyla İstanbul’a geldiklerini, köyde ne var ne yok hepsini satıp kendilerine yaşayabilecekleri iki göz ev yaptıklarını söyledi.
Mahalleliler, dere yatağında yer alan evler konusunda yıkım kararı alan İSKİ’nin açıklamalarını aksine evleri dere yatağında olmadığı halde yıkılmak istendiğini söylediler.
Sancaktepe’de yıkılmak istenen evlerin ev sahiplerini tapulu arsaları üzerine kurulu olduğunu dere ve evlerin arasında başka evler ve arsalar bulunduğunu dile getirdi. Taş, “Eğer evler dere yatağındaysa, belediyeler ve ilgili diğer kurumlar da bu evlerin yapımına izin vererek suç işlemişlerdir” diye konuştu.
OY AVCILIĞI YAPTILAR
Evlerin yapımı sırasında Belediye Başkanı’nın ve diğer belediye yetkililerinin kendilerine yıkım olmayacağına dair söz verdiklerini söyleyen mahalleliler, “Tayyipgillerin halkımıza verdiği söz, oy sandıkları açılana kadarmış. Seçim bittikten sonra kimseye bir tuğla dahi koydurmadılar. Ne de olsa bir sonraki seçime kadar ‘koyun sütten kesildi’ değil mi?” diyerek hükümetin oy avcılığına tepki gösterdiler.
Kendilerinin barınma haklarını kullandıklarını söyleyen Akın Taş, bu hakka engel olmak isteyen belediye yetkililerini de Anayasa’nın 57. maddesine uymamakla suçladı.
Yıkımlarla asıl yapılmak istenenin kentsel dönüşüm adı altında; sessiz, ormanlık, ulaşımı kolay yerlerin para babalarına peşkeş çekilmek istendiğini söyleyen Taş, “Bizler yıkımla mücadele eden mahalleliler olarak, her tuğlasında alın terimiz olan evlerimizi yıktırmayacağız” dedi.
Açıklamayı takip eden basına da tepki gösteren mahalle halkı, gazete ve televizyonların sabah akşam magazine yer verirken kendi sorunlarının göz ardı edilmesini protesto etti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

SEL YIKTI GEÇTİ

SONRAKİ HABER

Okula gidemez hale geldiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...