31 Ekim 2009 00:00

BEKLENEN ŞİDDET KENDİNİ GÖSTERDİ

AFGANİSTAN’da önümüzdeki hafta cumartesi günü yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde, şiddet olaylarında öngörüldüğü gibi artış yaşanıyor.

Paylaş

AFGANİSTAN’da önümüzdeki hafta cumartesi günü yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turu öncesinde, şiddet olaylarında öngörüldüğü gibi artış yaşanıyor. Afganistan’ın doğusunda bir taksinin yola yerleştirilmiş bir bombaya çarpması sonucu meydana gelen patlamada taksideki 9 sivil öldü. Nangahar vilayeti polis sözcüsü, ölenler arasında bir çocuk ile annesinin de bulunduğunu söyledi.
GÜNEY KORE ASKER GÖNDERİYOR
Bu arada Güney Kore, 2 yıl önce askerlerini çektiği Afganistan’a, sivil yardım görevlilerini korumak için yeniden asker göndereceğini açıkladı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mun Tae-young, hükümetin Afganistan’ı ‘yeniden inşa çabalarına’ yardımcı olan ekibini büyütmeyi, bu ekibi koruyacak asker ve polis de göndermeyi planladığını söyledi.
Yerel medya ise, hükümetin Afganistan’daki yardım görevlileri sayısını 130’a çıkarmayı, onları korumak için de 300 civarında asker göndermeyi düşündüğü iddialarına yer verdi. Haberlerde, bu askerlerin muhtemelen gelecek yılın başında Afganistan’a konuşlanacağı belirtildi. 2007 yılında Taliban güçleri 23 Güney Koreliyi kaçırmış, ikisini öldürmüştü. Seul yönetimi de, vatandaşlarının serbest bırakılması için Afganistan’dan askerlerini çekme sözü vermişti.
NATO, ALMAN GENERALİ AKLADI
Eylül ayı başında Afganistan’ın Kunduz kenti yakınlarında iki petrol tankerinin bombalanması ve 300’e yakın sivilin öldürülmesine neden olan Alman General Georg Klein, NATO tarafından aklandı.
NATO tarafından olayla ilgili başlatılan soruşturma sonrasında hazırlanan raporda, NATO uçaklarına tankerlerin bombalanması emri veren Georg Klein’in, bombalama emri vermesinin doğru olduğu, çünkü kaçırılan iki tankerin ne yapılacağının bilinmediği ileri sürüldü.
Bağımsız kaynaklar 300 kadar insanın, söz konusu saldırı sırasında öldürüldüğünü açıklarken, NATO’nun raporunda bu sayı “17-142 arası ölü ve yaralı” olarak belirtildi. Afgan güvenlik güçleri ise ölü sayısını 30-40 olarak vermişti.
Eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung, yurtdışında çeşitli olaylara karışan Alman askerleri hakkında savcılığın soruşturma açmamasını gündeme getirdi ve bunun general Klein için de geçerli olması gerektiğini istedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Dostluğun ilk meyvesini Berlusconi yiyecek!

SONRAKİ HABER

Honduras’ta darbeciler dize geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...