31 Ekim 2009 00:00

Meslektaşları Emre öğretmeni izledi

Öğretmenliğinin ilk yılında uzak bir Kürt köyüne atanan Denizlili genç Öğretmen Emre Aydın ve Türkçe bilmeyen öğrencilerinin karşılıklı trajedisini anlatan ...

Paylaş

Öğretmenliğinin ilk yılında uzak bir Kürt köyüne atanan Denizlili genç Öğretmen Emre Aydın ve Türkçe bilmeyen öğrencilerinin karşılıklı trajedisini anlatan “İki dil bir bavul” belgeseli Eğitim sen İstanbul 1 no’lu şubenin organizasyonunda 300’den fazla eğitim emekçisiyle buluştu.
Kimi eğitim emekçisi filmi izlerken çocukluk yıllarına döndüğünü söylerken kimisi öğretmenliklerinin ilk yıllarını hatırladıklarını dile getirdiler. Filmden sonra izlenimlerini almak için görüştüğümüz eğitim emekçilerinden önemli bir bölümü filmi izledikten sonra anadil talebinin ne kadar yakıcı olduğunu anladığını dile getirirken kimisi de anadilin önemli olduğunu ama eğitim dilinin Türkçe olması gerektiğini söylediler.
Eğitim Sen’in topluca izlemeye gittiği “İki Dil Bir Bavul” gösteriminin yapıldığı salonun yanındaki salonda İki Dil Bir Bavul’un tersine; onlarca yıldır süren savaş ortamını milliyetçi bir gözle aktaran ve “Vatan Sağolsun” söylemiyle çözümü savaşta ısrar etmekte gören anlayışlarca sahiplenilen “Nefes” filmi gösteriliyordu. “İki Dil Bir Bavul” özellikle emek örgütlerinin ve barıştan yana olan kurumların daha fazla ilgisini bekliyor. (İstanbul/EVRENSEL)

GERÇEKLERİ YANSITAN BİR FİLM

Bülent Kaya: Gerçekleri yansıtan bir film. Eğitim sisteminin aksaklıklarını ve müfredatın işlemediğini çok güzel göstermiş.
Serpil Özbay: Filmi güzel buldum. Birçok öğretmen yaşananların farkında değil ama dikkatimi çeken aileler Türkçe bildikleri halde çocuklarına öğretmiyorlar. Aslında Türkçe öğretseler böyle bir sorun olmaz. İmkansızlıklarla yapılmasına rağmen güzel bir film.
0zan Mükan: Belgesel tadında bir film. Doğu’da yaşananları bilmeyen arkadaşlar açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Anadilde eğitimin olmamasının yarattığı zorlukları ve anadilin bilimsel bir talep olduğunu gösteriyor. Ben de Tunceli’de doğdum ve benzer sorunları bende yaşadım. Anadilde eğitim alsaydım belki daha farklı bir eğitim yaşantım olabilirdi. Yabancı kavramlarla ve kelimelerle ne kadar iyi düşünebilirsiniz ki…
Pınar Ünlü: Eğlenceli bir film. Çocukların masumiyetini gösteriyor. İnsani gerçeklik bu ama eğitim Türkçe olmalı. İnsanların anlaşabilmesi için ortak bir resmi dil olmalı.
Gülşen Ataş: Öğretmenlere yönelik bir film olduğunu düşünüyorum. Anadilde eğitim hakkı mutlaka verilmeli
İlknur Tombul: Oradaki insanlar sorunlar yaşıyor olabilirler ama bu ülkede yaşıyorlarsa bu ülkenin dilini öğrenmek zorundalar.
Bülent Kepenek
ÖNCEKİ HABER

Chagall’in renkleri, geçen yüzyılın neşesi

SONRAKİ HABER

İstanbul Kitap Fuarı açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa