31 Ekim 2009 00:00

SİT alanı talanı!

Rize’nin Fındıklı ilçesinde yapılmak istenen hidroelektrik santrallere karşı halkın tepkisi durmak bilmiyor.

Paylaş

Rize’nin Fındıklı ilçesinde yapılmak istenen hidroelektrik santrallere karşı halkın tepkisi durmak bilmiyor. Çeşitli isimlerle Fındıklı’ya gelen enerji şirketlerinin bu sefer de yapmak istedikleri, SİT alanı ilan edilen yerleri bu kapsamdan çıkarıp HES inşaatına başlayabilmek.
Fındıklı’nın Çağlayan ve Arılı Vadilerinde yapılmak istenen HES ler, Çağlayan Vadisi’nin 1. derece doğal SİT alanı ilan edilmesiyle durdurulmuştu. Buna rağmen enerji şirketleri halkı ikna toplantıları yapmaya devam etmişti. SİT alanı olan yerleri bu kapsamdan çıkarmaya çalışan şirketlerin Fındıklı’ya geleceğini duyan yöre halkı, Paşalar HES’in inşaat sahibi Ayen Enerji şirketine “gelme” çağrısı yaptı.
Fındıklı Derelerini Koruma Platformu adına Seniye Özkaya yaptığı açıklamada derelerin ve suların kullanım hakkının alınmak istendiğini belirtti. Yöre halkının istihdam enerji ve yatırım bahaneleriyle kandırılmaya çalışıldığını belirten Özkaya, “Suyun kullanım hakkının 49 yıllığına yabancı sermayeye devredilmesini yüzyıllardır bu bölgede yaşayan halka mı sordular. Kimin malını kime veriyorsunuz. Siz parasına para katmak isteyen birkaç şirket burada rant sağlayacaksınız diye bu cennet vadileri cehenneme çevirmenize asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
“Aç gözlü doğa ve yaşam düşmanı rantçı enerji şirketlerinin kulakları, nedense doğamız için verdiğimiz mücadeleyi ve haykırışlarımızı duymazdan geliyor. Yaşam alanı için mücadele eden bu halkı gözleri görmüyor” diyen Özkaya, bir çok kez halkı ikna toplantısı için gelen şirketler için de “Defalarca geldiler ama geldikleri gibi gittiler” dedi. Özkaya, vadilerine ve yaşam alanlarına göz koyanlar için misafirperver olamayacaklarını belirtti. (Rize/EVRENSEL)
Osman Zorlucan
ÖNCEKİ HABER

Zenginlik hayali bitti

SONRAKİ HABER

Sokaklardan zehir akıyor İSKİ ve belediye bakıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...