01 Kasım 2009 00:00

Haklarını istiyorlar

Diyarbakır Tabip Odasında, Dicle Üniversitesi Silikozis Çalışma Grubu bir basın toplantısı düzenledi. Yapılan toplantıda kaçak çalıştırılmaktan ve denetimsizlikten dolayı hastalanan işçilerin mağduriyetinin giderilmesi...

Paylaş

Diyarbakır Tabip Odasında, Dicle Üniversitesi Silikozis Çalışma Grubu bir basın toplantısı düzenledi. Yapılan toplantıda kaçak çalıştırılmaktan ve denetimsizlikten dolayı hastalanan işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiği vurgulandı. Açıklamada, Türkiye’de 10 bin silikozis hastası işçinin olduğunu kaydedildi. Diyarbakır’da da çoğu akraba 70 kadar işçinin hasta olduğunun belirtildiği toplantıda, işçilerin durumlarının her geçen gün kötüye gittiği ifade edildi.
‘İŞÇİLER MAĞDUR EDİLİYOR’
Silikozis hastası işçilerin de katıldığı açıklamada konuşan Çalışma Grubu Üyesi Engin Bodur, silikozis hastalığının tedavisinin mümkün olmadığını belirterek, temel taleplerinin sigortasız, gayri resmi koşullarda çalıştırılmış işçilerin haklarının verilmesi olduğunu söyledi. Yasal değişiklikler yapılması gerektiğini belirten Bodur, “Bir yasal değişiklikle işyerlerini ve çalışma koşullarının ispatı ortadan kaldırılarak hasta işçilerin emeklilik haklarının verilmesi ve hastanelerden emekli statüsünde faydalanabilmeleri gerekmektedir” dedi.
Sağlıksız çalışma koşullarını yaratanların asıl olarak büyük kot firmalarının ve denetim yapmayan bakanlık görevlilerinin olduğunu söyleyen Bodur, “Milyonlarca kottan bahsediyoruz. Bütün bu işler büyük kot firmalarının işleri. Ancak maalesef mevcut yasalar nedeniyle A firması hakkında bir şey söylesek tazminat öderiz. Onlar için mahkeme süreçleri çok hızlı ilerler” diye kaydetti.
DİYARBAKIR’DA 70 HASTA VAR
Dicle Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tekin Yıldız, 2 ay önce Dicle Üniversitesi’nde yatan bir işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, Diyarbakır’da şu anda 70 kadar işçinin bu hastalıkla mücadele ettiğini söyledi. Dışardan bakılınca sağlıklı gibi görünen işçilerin aslında ciğerlerinde geri dönülmez rahatsızlık olduğunu kaydeden Tekin, “Bu işçilerin hepsi kayıt dışı çalıştırılmış. Kimse herhangi bir uyarıda da bulunmamış. Çalışma Bakanlığının mağduriyetleri ortadan kaldıracak bir düzenleme yapması gerekiyor.”dedi.
Silikozis hastası işçilerden Mehmet Tektaş, çalışma döneminde kimsenin kendilerini uyarmadığını belirterek “Bugüne kadar birçok şey yaparak sesimizi duyurmaya çalıştık, davalar açtık. Ama biz şimdi nereye vardık bilmiyoruz. Yani illaki birilerinin daha ölmesi mi gerekiyor?”dedi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Adalet talebi sürüyor

SONRAKİ HABER

Domuz gribi yoksulu tehdit ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...