01 Kasım 2009 00:00

AKP işgali ABD’den devir mi alacak?

AKP Hükümeti, iki bakanı ve 80 patronuyla önceki gün Irak’a çıkarma yaptı. Irak hükümetinin ABD’ye yönelik “Arkanı dönüp gidemezsin” diyerek işgali uzatma çağrısında bulunduğu gün gerçekleşen ziyarette...

Paylaş

AKP Hükümeti, iki bakanı ve 80 patronuyla önceki gün Irak’a çıkarma yaptı. Irak hükümetinin ABD’ye yönelik “Arkanı dönüp gidemezsin” diyerek işgali uzatma çağrısında bulunduğu gün gerçekleşen ziyarette, AKP hükümeti Irak’a güvenlik, yatırım, vb. başlıklar başta olmak üzere, ABD’nin yapamadıklarını vaat etti.
Hükümet adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın katıldığı gezide Basra ve Erbil kentlerinde temaslar gerçekleşti. Özellikle gezinin ilk durağı olan Basra’da gerçekleşen temaslar ve açıklamalar dikkat çekerken, Türkiye’nin Basra Başkonsolosluğu Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Basra Valisi Abbud Meyyah tarafından açıldı.
Şii nüfusun bulunduğu ve İran nüfuzunun gözlendiği Basra’da, AKP heyetini Irak Ticaret Bakanı ile Basra Valisi karşılarken, son günlerde hükümetin İran’a yönelik jestlerinin boşa olmadığı görüldü. Iraklı yetkililer, iki ülke arasındaki temasa binaen “Bugün bir bayram günü” açıklamasında bulundu. Bunu onaylayan Davutoğlu, “Bugün gerçekten bayram günü, kardeşlerimizin kucaklaştığı gün. Aynı kaderi paylaşıyoruz, geleceğimizi de birlikte şekillendireceğiz” dedi. Davutoğlu Türkiye ve Irak’ın ‘aynı kadere bağlı’ olduğunu öne sürdü.
OSMANLI VURGUSU
Davutoğlu, “Irak’ın güneyi huzur içinde olmazsa Türkiye’nin kuzeyi de huzur içinde olmaz” diyerek hükümetin ilgisini ortaya koydu.
Basra’da halen faaliyet gösteren Türk Başkosolosluğu da gezi sırasında iki bakan tarafından resmen açıldı. Basra Başkonsolosu Ali Rıza Özcoşkun’u “Basra’lı Ali Rıza” anlamına gelen Ali Rıza El-Basri olarak tanıştırarak Osmanlı’ya yaptığı göndermelerine bir yenisini ekleyen Davutoğlu, Özcoşkun’un Basra sokaklarında “kendilerinden biri gibi” gezeceğini belirtti.


TEKRAR iNŞA!
Basra’nın ardından Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’e geçen Türkiye heyeti, burada Yönetim Başkanı Mesut Barzani’yle toplantı yaptı. AKP hükümetinin “açılımının” önemli yer bulduğu toplantının ardından yapılan ortak basın açıklamasında konuşan Barzani, ‘açılımı’ desteklediklerinin altını çizdi. Davutoğlu şöyle konuştu: Araplar, Türkler, Kürtler, Şiiler, Sünniler Orta Doğu’yu birlikte tekrar inşa edeceğiz.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Yargıda orijinal belge krizi

SONRAKİ HABER

Yine barış isteyenleri ‘şovla’ suçladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...