01 Kasım 2009 00:00

Aleviler alanlarda olacak

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) çağrısıyla dün Yüksel Caddesi’nde toplanan Aleviler, 8 Kasım’da İstanbul-Kadıköy’de yapacakları “Eşit Yurttaşlık Hakkı” mitingine çağrı yaptılar.

Paylaş

Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) çağrısıyla dün Yüksel Caddesi’nde toplanan Aleviler, 8 Kasım’da İstanbul-Kadıköy’de yapacakları “Eşit Yurttaşlık Hakkı” mitingine çağrı yaptılar.
Broşür dağıtılan açıklamada konuşan ABF Genel Başkanı Ali Balkız, bir yıl önce, 9 Kasım’da Ankara Sıhhiye Meydanı’nda yaptıkları mitinge atıfta bulunarak, Alevilerin kendi tarihlerinde ilk kez çok güçlü bir miting yapıp, barışın diliyle konuştuklarını ve taleplerini kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi.
Son derece insani, ahlaki, meşru ve haklı taleplerini, “Eşit Yurttaşlık Hakkı” genel başlığı altında topladıklarını ifade eden Balkız, o tarihten bu yana somut hiçbir kazanım elde edemediklerinin altını çizdi.
AKP SUÇ İŞLİYOR
Hükümetin, “Alevi Açılımı” adı altındaki çalıştaylar çizelgesini önemsediklerini, görmezden gelmediklerini, bunun için de çalıştaya 35 Alevi temsilcisi olarak katıldıklarını vurgulayan Balkız, “Bu olgu bir yana; cemevleri ve zorunlu din dersleriyle ilgili olarak, AİHM, Danıştay ve idare mahkemelerinin kararları da hükümetin masasında durmaktadır” dedi.
Mahkeme kararlarını yok saymanın Anayasal suç olduğunu belirten Balkız, bu durumda “AKP göz mü boyuyor? Sorunu sürece yayıp, bizi oyalıyor mu? Taleplerimizi sulandırıp tanınmaz hale mi getiriyor? Çalıştay’larda kimi katılımcılara Aleviler ve Aleviliğe hakaret ortamı mı yaratıyor?” sorularının akıllarına geldiğini söyledi. Bu sorulara karşı, “hayır” diyemediklerinin de altını çizen Balkız, tüm bu nedenlerle, 8 Kasım’da alanda olacaklarını duyurdu.
AKP ARTIK ÇAĞ ATLAMALI
“Hem de Alevi-Sünni, Kürt-Türk, işçi-işsiz, öğrenci-öğretmen, yaşlı-genç, kadın-erkek yüz binler alanda olacağız” diyen Balkız, yine barışın diliyle konuşacaklarını söyledi.
Çağın artık, “İnsan hakları, özgür düşünce, özgür ifade, din ve vicdan özgürlüğü, eşit yurttaşlık hakkı, farklılıkların zenginlik kabul edildiği, her türden asimilasyonların yasaklandığı bir çağ” olduğunu vurgulayan Balkız, AKP’nin de bu çağa gelmesini istedi. Balkız, AKP’nin Alevileri her kasım ayında miting yapmak zorunda bırakmamasını istedi. Açıklamadan sonra mitinge çağrı yapan el ilanları dağıtılıldı.


ALEVİLERİN TALEPLERİ
Aleviler, “Eşit Yurttaşlık Hakkı” genel başlığı altında aşağıdaki taleplerinde ısrarlılar:
*Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması,
*Zorunlu din derslerine son verilmesi,
*Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi,
*Alevi köylerine cami yapma politikasından vazgeçilmesi,
*Başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere, ellerinden alınmış olan değerlerinin, mekanlarının, gerçek sahiplerine iade edilmesi.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

SONRAKİ HABER

Polisten kaçarken yaptığı kazada öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...