01 Kasım 2009 00:00

Hâlâ umutları var

Aileler yıllardır çocuklarının kemiklerini bulmak için mücadele ediyor, toprağın altından çıkarılan her kemikte yeni umutlar yeşeriyor.

Paylaş

Aileler yıllardır çocuklarının kemiklerini bulmak için mücadele ediyor, toprağın altından çıkarılan her kemikte yeni umutlar yeşeriyor. Bingöl’de yapılan kazılarda PKK’lilere ait olduğu belirtilen 38 cesedin çıkarılmasının ardından umutlanan ailelerin başvuruları devam ediyor. Leyla Acet ve Fatım Oğur da, gözü yaşlı annelerden yalnızca iki tanesi.
Çocuklarından bir süredir haber alamayan, 1988-1997 yılları arasında Bingöl’de olduğu yönünde haberler alan 15 aile, İHD İstanbul Şubesi’ne başvurarak DNA testi yapılması için hukuki yardım talebinde bulundu.
‘KIZIMIN BİR MEZARI OLSUN İSTİYORUM’
1992’de Şırnak’ın İdil ilçesinde amcasının JİTEM tarafından öldürülmesinin ardından kızı Zehra Oğur’un buna dayanamayarak PKK’ye katıldığını belirten Fatım Oğur, o günden sonra kendilerinin de özel timler tarafından rahat bırakılmadığı için köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını söyledi. Baskılar karşısında İstanbul’a göçen Oğur, “Kızım en son bana bir mektup yazmıştı Şırnak’ın Besta bölgesi civarında olduğunu söylüyordu. O günden sonra bir daha haber alamadım. Ama çatışmada yaşamını yitirdiğini duydum. Gidip üzerinde ağlayabileceğim bir mezarı olsun istiyorum” dedi.
Leyla Acet de, 1999 yılında İstanbul’dan PKK’ye katılan oğlu Nihat Acet’in en azından kemiklerine ulaşmak için İHD’ye başvurdu. Konuşurken gözyaşlarını tutamayan anne Acet, çocuğunun 12 yıl önce Bingöl’de olduğunu öğrendiğini açılan mezarlardan birinde oğlunun olabileceğini söyledi. DNA testi yapılmasını isteyen anne Acet’in de tek isteği, tıpkı diğer anneler gibi yasını tutabileceği ve ziyaret edebileceği bir mezar. (İstanbul/DİHA)
Safiye Alağaş
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Kar, sağanak, sel...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...