02 Kasım 2009 00:00

‘GDO’ların ülkeye girişine meşruluk kazandırılıyor’

GDO’ya Hayır Platformu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın GDO Yönetmeliği’nin hukuki açıdan bir skandal olduğuna dikkat çekti.

Paylaş

GDO’ya Hayır Platformu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın GDO Yönetmeliği’nin hukuki açıdan bir skandal olduğuna dikkat çekti. Platform, GDO’lu ürünlerin halk sağlığını ve tarımı tehdit ettiğini vurguladı.
Aralarında çok sayıda meslek örgütü, çevre örgütleri ve sendikanın yer aldığı platform adına konuşan ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, bakanlığın, yönetmelik ile GDO’ların ülkeye girişi yasaklanmış gibi bir yanlış kamuoyu algısı yaratmasını eleştirdi. Türkiye’nin ulusal biyogüvenlik yasası olmadan GDO’ların ticaretinin bir yönetmelikle düzenlenmesinin bir hukuk skandalı olduğunu belirten Günaydın, konunun Meclis gündemine getirilmemesinin halk iradesinin ihlali olduğunu söyledi.
GDO’suz ürünlere bu yönde etiket konulmasının yasaklanmasının asıl olarak GDO’lu ürünlerin ticaretini meşru zemine çekme amaçlı olduğunu kaydeden Günaydın, bunun kirli bir ticaretin göstergesi olduğunu dile getirdi. Günaydın, gen bankası niteliğindeki Türkiye’nin biyolojik çeşitliliği, halkın satın alma gücü ve halkın kültürel ve inansal alışkanlıkları değerlendirildiğinde, GDO’lu ürünlere Türkiye’nin ihtiyacı olmadığının görüldüğünü ifade etti.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) adına konuşan Prof. Dr. Kenan Demirkol da, antibiyotik direnç geni yerleştirilen GDO’ları tüketmenin uzun vadede insanlarda antibiyotiklere karşı duyarsızlık yaratacağını ve hastalıklar karşısında insanları savunmasız bırakacağını söyledi. Demirkol, ABD ve Avrupa Birliği’nde gıda ürünlerine konacak yabancı maddelerin akut, kronik ve gelecek nesiller için zehirli etkilerinin incelendiğini, ancak GDO’lar söz konusu olunca yasalar da çiğnenerek gelecek nesillere etki incelenmeden bu ürünlere izin verildiğini anlattı. Yapılan deneylerde GDO’lu ürünlerin hayvanlarda sindirim sistemi başta olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açtığının görüldüğünü aktaran Demirkol, bu ürünlerin incelenmeden piyasaya sürülmesini “insanlık suçu” diye niteledi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

6 aylık bebek sel sularına kapıldı

SONRAKİ HABER

Parası olmadığı için ölümle pençeleşiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...