02 Kasım 2009 00:00

Genç avukatlar Meclis önünde

“SAVUNMAYA kendi haklarımızdan başlayalım” diyerek bir araya gelen genç avukatlar, stajer avukatlar ve hukuk fakültesi öğrencileri taleplerini Meclis önünde seslendirdiler.

Paylaş

“SAVUNMAYA kendi haklarımızdan başlayalım” diyerek bir araya gelen genç avukatlar, stajer avukatlar ve hukuk fakültesi öğrencileri taleplerini Meclis önünde seslendirdiler. Eylül ayında düzenledikleri forumla mesleki sorunlarını ve çözüm yollarını tartışan stajyer ve genç avukatlar, forumda aldıkları karar doğrultusunda Ankara’ya gelerek, sağlıklı ve güvenceli staj koşulları oluşturulmasını ve avukatlık sınavının kaldırılmasını istediler.
“Hukukta Piyasalaşmaya Karşı Avukatlar” pankartı ile dün Yüksel Caddesi’nde buluşan İzmir, İstanbul ve Ankara’dan stajyer ve genç avukatlar ile hukuk fakültesi öğrencileri, “Staj kredisi sırtımızda kambur”, “piyasacı değil toplum için adalet”, “sosyal güvenlik hakkı istiyoruz”, “savunma cüzdana sığar mı” yazılı dövizlerle taleplerini dile getirdiler. Sık sık “Nitelikli staj, bağımsız savunma”, “ruhsat ücreti kaldırılsın” sloganları atan avukatlar, Yüksel Caddesi’nde serbest kürsü düzenleyerek yaşadıkları sorunları anlattılar. Söz alan stajyer avukatlar, zaten yüksek miktarda borçla mezun olduklarını ve bu borcun staj döneminde daha da arttığını dile getirdiler. Staja başlamayabilmek ve avukatlık ruhsatı için da para vermek zorunda olduklarını anlatan avukatlar, mesleğe borçla başladıklarını, gerekli parayı bulamadıklarında ise mesleklerine geç başladıklarını söylediler. Avukatlar, Barolar Birliği’nin sorunları ile ilgilenmemesini de eleştirdiler.
STAJ DEĞİL UCUZ İŞGÜCÜ
Stajyer ve genç avukatlar konuşmaların ardından TBMM Çankaya kapısı’na yürüyerek burada bir basın açıklaması yaptı. Meclis önünde açıklama yapan İstanbul Barosu’na bağlı stajyer avukat Ceren Tuğlu, staj döneminin meslek pratiklerinin öğrenildiği bir eğitimden çok ucuz ve güvenceden yoksun işgücü yaratmanın bir yöntemi haline geldiğini belirterek, düşük ücretler, sosyal güvenceden yoksun, esnek çalışma saatleri ile ucuz işgücü olarak çalışmaya zorlandıklarını kaydetti.
Avukatlık sınavının da piyasalaştırma politikalarının bir parçası olduğunu dile getiren Tuğlu, işçi- patron avukat ayrımının giderek artacağını, sınavı geçemeyenlerin giderek büyüyen ve sermayelerini artıran hukuk bürolarında düşük ücretlerle ara eleman olarak çalışacaklarını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Üniversite mezunları kepçe operatörü kursunda

SONRAKİ HABER

PSAKD Keçiören Şubesi açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...