02 Kasım 2009 00:00

Kartal’da emekliler hükümete tepkili

KRİZİN en fazla etkilediği kesimin başında emekliler geliyor.

Paylaş

KRİZİN en fazla etkilediği kesimin başında emekliler geliyor. Zaten geçim sıkıntısı çeken emekliler, 2010 bütçesinin tartışıldığı bugünlerde bir kez daha seslerini hükümete duyurmanın yollarını arıyorlar. İşçi emeklileri, geçen hafta Ankara’da genel kurullarını yaparak isimlerini Türkiye Emekliler Derneği olarak değiştirdiler. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun divan başkanlığını yaptığı kongreye birçok siyasi de katıldı.
Kongrede konuşan derneğin genel başkanı Kazım Ergül, emeklilerin içinde bulundukları geçim sıkıntıları, krizin olumsuz etkilerini, emeklilerin et görmeyen yıllarını istatistiklerle açıkladı. Ancak hükümet adına konuşan çalışma bakanı, emekliler için rahatlatıcı bir söz söylemedi. Basında yer alan ‘Emeklilerin maaşlarına zam yapılacak’ haberlerinden söz dahi etmedi.
EYLEMLERE HAZIRLANIYORLAR
Emekli-Sen Kartal Şubesi’nin düzenlediği kahvaltıda bir araya gelen emekliler, sorunlarının çözümü için neler yapacaklarını konuştular. Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz’ün de katıldığı buluşmada konuşan Şube Başkanı Emir Babakuş, bütçe görüşmeleri sırasında seslerini duyurmak için eylemler yapacaklarını ifade etti. Görüşlerini açıklayan Bağ-Kur emeklisi Berziya Hacımuratoğlu, son günlerde emeklilerin maaşının artırılacağı söylemlerine inanmıyor. SSK emeklisi Sevim Gürbüz ise krizle birlikte durumlarının daha da kötüleştiğini belirtiyor. Maaşlarına yapılan son zammın kendilerine verilen desteği gösterdiğini söyleyen Gürbüz, “Bizi eğitim zayiatı gördüler” diye konuşuyor. Hükümetin KEY ödemelerine değinen emekli Öğretmen Melek Yıldırım ise “Hükümet, 5 milyon insanın KEY’lerini göz göre göre iç ediyor” diyor. İşçi emeklisi Sabri Yıldırım, tepkisini “Kriz bizi öyle vurdu ki, bir dilenmediğimiz kaldı” sözleriyle dile getiriyor. Belediyeden emekli Zeynel Arslan da emeklilerin, örgütlü güçlerini büyütmekten başka çareleri olmadığını ifade ediyor. (İstanbul/EVRENSEL)

‘EMEKLİLERE ÖLSÜNLER GÖZÜYLE BAKILIYOR’

Türkiye’de emeklilerin ikinci vatandaş olarak görüldüğünü belirten Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, “Kriz ortamının yaşandığı Türkiye’de emekliler açlık sınırının altında yaşıyor. Emeklilerin haklarını bile aramalarına izin verilmediği bu ülkede, emeklilere bir an evvel ölsünler gözüyle bakılıyor” dedi.
DİHA’ya konuşan Beysülen, emeklilerin ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğünü dile getirdi. Emeklilerin önemli bir bölümünün düşük ücretten dolayı ikinci bir işte çalışmak zorunda kaldığını belirten Beysülen, emeklilerin böylece kayıt dışı ekonomiye ucuz iş gücü olarak hizmet sunmak zorunda kaldığını söyledi. Emeklilerin kendi aralarında aldığı maaşlarda da uçurumlar olduğunu ifade eden Beysülen, “Bırakın faklı sosyal güvenlik kurumlarından emekliler arasında, aynı şartlarda prim ödemiş, aynı gün sayısı çalışmış insanlar arasında bile farklılıklar var. Milletvekili emeklisi 6 bin TL maaş alıyor. 15-20 yıl çalışan emekli ise 600 TL maaş alıyor. Bu adaletli değil. Bu eşitsizlik ortadan kaldırılmalı” diye konuştu.
Haklarında açılan kapatma davasını da hatırlatan Beysülen, “Devlet Türkiye’de emeklilere, ‘Siz işinizi yaptınız emekli oldunuz, bir şeye karışmayın, kahve köşelerinde oturun ölümü bekleyin’ diyor. Bir an önce ölseler e maaş vermesem diye emeklilerin gözlerine bakıyorlar. Bizim sendikamızı niye kapatmak istiyorlar, çünkü biz oluşan pastadan daha fazla pay almak istiyoruz. Bu diğer zenginlerin payının azalması demektir. Sistem onları temsil ediyor” diye konuştu. Yeni sağlık uygulamaları ile emeklilerin hastanelere gitmeleri ile sorunlar yaşandığını ifade eden Beysülen, bedenleri yorulduğu için sağlık hizmetine en çok ihtiyaç duyan kesim olmalarına rağmen, her ilaç aldıklarında muayene parası ödemeleri gerektiğini ve katkı paylarının artması ile ilaçları kullanamaz hale geleceklerini söyledi. (ANKARA)
Cemal Çoban
ÖNCEKİ HABER

İşçiye 2010’da da sefalet ücreti

SONRAKİ HABER

Mücadele kararları alacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa