02 Kasım 2009 00:00

Şahsına münhasır hasta!

ERGENEKON sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın sağlık durumuyla ilgili çelişki sürüyor.

Paylaş

ERGENEKON sanıklarından Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın sağlık durumuyla ilgili çelişki sürüyor. Bütün başvurulara ve ‘taburcu olabilir’ kararlarına rağmen, ne doktorlar ne de savcılar onu hastaneden çıkaramıyor. Ayrıca Haberal’ın hastalığı ‘şahsına münhasır’. Hastaneden gelen yazıda, ‘Haberal gibi bir başka hasta bulmanın mümkün olmadığı’ aktarılıyor.
BİR GÜN BİLE YATMADI
Haberal, Ergenekon soruşturması kapsamında 13 Nisan 2009’da gözaltına alındı. Tutuklama kararı 17 Nisan’da çıktı. Aynı gün rahatsızlanarak İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’ne kaldırıldı. O günden bu yana da burada ‘tedavi’ görüyor. Bu zamana kadar “kalp ritmi her an düzensiz hale gelebilir, ciddi bir rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilir” vb. gerekçelerle taburcu edilmedi.
BAŞKA HASTA BULMAK MÜMKÜN DEĞİL
Haberal’ın bir türlü ‘iyileşememesi’ üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hastaneye yazı yazarak bilgi istedi. Sanığın hastalığının ne olduğu, onun durumunda olan başka hastaların olup olmadığı soruldu. Mahkemeden gelen cevap, üçüncü iddianamenin ek klasörlerinde yer aldı. Buna göre Haberal’ın hastalığı ‘şahsına münhasır’dı. Hastaneden gelen yazıda, ‘Haberal gibi bir başka hasta bulmanın mümkün olmadığı’ aktarılıyordu. Bunun üzerine sanık, ağustos ayında Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Kurum, teşhis ve tedavi için birtakım işlemler talep etti.
TETKİKLERİ KABUL ETMİYOR
Kesin karar için Haberal’ın 24 saat bağımsız bir hastanede kalp ritmini ölçmek için EKG Holter’in çekilmesine karar verildi. Ayrıca Haberal’a tedaviye yönelik elektrofizyoloji yapılması talep edildi. İddialara göre Haberal, bunların hiçbirini kabul etmedi. Sanığın ‘olumsuz’ cevap vermesi üzerine oluşturulan sağlık kurulu, mevcut duruma göre bir rapor hazırladı. Emsali hastaların bir haftada taburcu olabileceği ve ilaçla tedavisinin dışarıda da devam edeceği yönünde karar verdi. Kurulun yazısı ilgili yerlere ulaştırıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

TABURCU OLABiLiR
Daha sonra Enstitü Başkanlığı’nın talimatıyla Haberal’ın sağlık durumuyla ilgili 5 kişilik bir heyetin daha rapor hazırladığı ortaya çıktı. 16 Ekim tarihli raporda, Haberal’ın sağlık durumunun ‘ayakta tedavi edilebilecek’ seviyede olduğuna dikkat çekildi. Prof. Dr. Zerrin Yiğit başkanlığındaki 5 kişilik heyetin hazırladığı raporda, “Tıbbi tedavisine ayakta devam edilerek bir ay sonra kontrole gelmek üzere taburcu edilmesine karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı. Mehmet Haberal, ‘taburcu edilebilir’ kararına rağmen hastaneden ayrılmıyor.
ÖNCEKİ HABER

MAXMUR KAMPI’NI BOŞALTMA PLANI

SONRAKİ HABER

Türkiye’ye anahtar rolü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...