02 Kasım 2009 00:00

MAXMUR KAMPI’NI BOŞALTMA PLANI

AÇILIM sürecinin sıkışmasının ardından hükümet, Kürt Açılımı’nda yeni adımı Maxmur Kampı üzerinden yapacak.

Paylaş

AÇILIM sürecinin sıkışmasının ardından hükümet, Kürt Açılımı’nda yeni adımı Maxmur Kampı üzerinden yapacak. Maxmur Kampı’nda barınan 11 bin mültecinin Türkiye’ye dönmesi için çalışma başlatıldığı iddia edildi.
Özellikle Kandil ve Avrupa’dan dönüşlerin önünü kapatan hükümet, bu kez Maxmur’a yöneldi. Ancak burada yaşayanlar, Kürt sorunu anayasal güvenceyle çözülmeden dönmeyeceklerini açıklamıştı. Ayrıca Kandil ve Avrupa’dan gelişlerin de engellenmesiyle süreç iyice zora girdi. Bu tablo karşısında yeniden plan hazırlayan hükümet, proje için ‘Fak-Fuk-Fon’ kullanacak.
Geçen hafta AKP Siyaset Akademisi’ne katılan Beşir Atalay, basına kapalı bölümde, Maxmur ile ilgili gelişmelerin birkaç ay içinde tamamlanacağını açıklayarak, “Maxmur’daki 11 bin insan çok berbat koşullarda yaşıyor, büyük kısmı terörist değil, ama orada terör üreten bir ortam var. Bu sorunu yakında çözeceğiz” dedi.
ANLAŞMAYA VARILDI
Yapılan ilk incelemelere göre Maxmur’da 11 bin mülteci yaşıyor, bunların yüzde 90’ı TC vatandaşı. TC vatandaşı olmayan Kürt mültecilerin Irak’ta kalması, Irak hükümetince uygun bulundu. Geriye kalan mültecilerin evlilik, yaş, cinsiyet ve vatandaşlık statüsünü mercek altına alan İçişleri Bakanlığı, hukuki tabloya odaklandı.
YOL HARİTASI
Maxmur’un sadece yüzde 30’unun 18-60 yaş arasındaki yetişkinlerden oluştuğunu saptayan bakanlık, kamptaki yaşamdan memnun olmayan mültecilerin kendilerine güvence verilmesi halinde Türkiye’ye dönmek istediklerini ortaya koydu. Buna göre izlenecek yol haritası şöyle:
*Türkiyeli mültecilerin Maxmur Kampı’nda doğan çocuklarına ‘TC vatandaşlığı’ statüsü verilecek.
*Kampta Iraklı kadınlarla evlenen erkeklerin çocukları da Türkiye’de nüfus kayıdına geçirilecek.
*Iraklı kadınlar da TC vatandaşı olabilecek.
*Askerlik çağındaki mültecilerin Türkiye’ye dönmesi halinde, apar topar askere alınmasını önleyecek hukuki güvence sağlanacak. (HABER MERKEZİ)

MALi KAYNAK FAK-FUK FON’DAN
*Türkiye’ye getirilecekler, öncelikle ailelerinin yanına yerleştirilecek.
*Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Destek Fonu’ndan destek sağlanacak.
*Çocukların Türkiye’deki eğitim sistemine adapte olması için kademeli bir çalışma yürütülecek.
*Hazırlık sınıflarında Türkçe bilmeyen çocuklara öncelikle Türkçe öğretilecek.
ÖNCEKİ HABER

‘Sorumlusu biz değiliz’

SONRAKİ HABER

Şahsına münhasır hasta!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...