02 Kasım 2009 00:00

Cliton’dan İsrail’e yerleşimci desteği

İSRAİL ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması çabaları doğrultusunda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail’e gitti.

Paylaş

İSRAİL ve Filistinliler arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılması çabaları doğrultusunda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail’e gitti.
Filistin’in barış görüşmelerinin yeniden başlaması için Yahudi yerleşimlerindeki inşaatların dondurulmasındaki ısrarı konusunda Clinton, bu kez tavır koyarak, İsrail’in, Yahudi yerleşimleri için görülmemiş ölçüde ödünler verdiğini iddia etti. “Görüşmelerde hiçbir zaman bir önkoşul olmadı. Bu, her zaman müzakerelerin konusu oldu” diyen Clinton, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun, yerleşimler konusunda önerdiği kısıtlamaların, ‘benzeri görülmemiş ölçüde olduğu’ değerlendirmesinde bulun du.
LİEBERMAN FİLİSTİN’İ SUÇLADI
Clinton, Netanyahu ile görüşmesi öncesinde İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ile de bir araya geldi. Lieberman, Filistin yönetimini İsrail’le görüşmeleri önlemeye çalışmakla suçladı ve özellikle yerleşimlerin dondurulmasını bir önkoşul olarak getirmelerini eleştirdi.
Lieberman ayrıca, Clinton’a; Filistinlilerin Goldstone raporu ile ilgili ‘tahrik edici tutumlarını’ sürdürmeleri, konuyu Lahey’deki Uluslararası Adalet Mahkemesi’ne getirme ısrarında devam etmeleri halinde, Netanyahu’ya Filistinlilerle görüşmelere girişmemesi tavsiyesinde bulunduğunu da aktardı.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise Clinton’a, barış görüşmelerinde yaşanan çıkmazın, Hamas’ı güçlendirdiğini ifade etti.
ABBAS: YENİ BİR ŞEY YOK
Clinton, İsrail’e gelmeden önce Birleşik Arap Emirlikleri’nde, Abu Dabi’de Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti. Abbas, görüşmeden sonra yeni bir şey olmadığını açıklamış, Clinton’la toplantısında Kudüs’ün içinde bulunduğu tehlikeyi ele aldıklarını, Arap ve İslam dünyasının da dikkatini bu konu üzerinde toplaması gerektiğini belirterek, “Barış Kudüs’ten başlar... Kudüs’te barış olmaksızın, İsrail ile bir barış olmayacak” diye konuşmuştu. Abbas ayrıca, İsrail’in yerleşimler konusundaki tavrını koruduğunu, bunu da hiçbir Filistinlinin kabul edemeyeceğini vurgulamıştı.
İSVEÇLİ GAZETECİYE PROTESTO
Bu arada, İsrail askerlerini, öldürdükleri Filistinlilerin organlarını çalmakla suçlayan İsveçli Aftonbladet Gazetesi Muhabiri Donald Bostrom, bir konferansa katılmak için geldiği İsrail’de, havaalanında protestoyla karşılandı.
Bostrom’un geçen ağustos ayında, İsrail askerlerinin öldürdükleri Filistinlilerin organlarını çaldığını savunduğu haberi, İsrail ile İsveç arasında diplomatik gerillime neden olmuştu. Dün sabah Ben Gurion Havalimanı’na gelen gazeteci Bostrom’u, bir grup İsrailli genç protestolarla karşıladı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ahmedinecad Türkiye’ye geliyor

SONRAKİ HABER

Batı iran’la flörtü eleştiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...