02 Kasım 2009 00:00

İnadına ‘Karşı’ Gezici Festival kendine mekan buldu

ANKARA Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival, 15. yılını kutlamaya hazırlanıyor.

Paylaş

ANKARA Sinema Derneği tarafından düzenlenen Gezici Festival, 15. yılını kutlamaya hazırlanıyor. Bu yıl kendine mekan olarak Artvin’i belirleyen festivalin teması ise “Karşı!”. Düzenleyiciler vurguluyor: “Her şeye karşı değil; sadece bu baskıcı yönetimlere, yükselen milliyetçiliğe, kötü eğitime ve daima kapitalist düzene...”
Kars Belediyesi’nin Gezici Festival’i düzenlememe kararının ardından yeni bir kent arayışına giren Ankara Sinema Derneği yetkilileri, Urfa, Antakya, İzmir, Çanakkale ve Edirne belediyeleriyle görüştü, ancak bir sonuç alamadı. Süreç, Artvin Belediyesi’nin festivali kentte yapmayı kabul etmesiyle sonlandı. Uluslararası Altın Boğa Film Yarışması, yerli filmlerin galaları, Sinema Konuşalım IV kapsamında atölyeler ve konserlerle Artvin’de festival rüzgarı esecek.
ANKARA’DAN ARTVİN’E, ORADAN ÜSKÜP’E
Gezici Festival, bu yılki yolculuğuna kendi evinde, Ankara’da başlayacak. 4-10 Aralık tarihleri arasında Ankaralı sinemaseverlerle Batı Sineması’nda buluştuktan sonra 11 Aralık’ta Artvin’e doğru yola çıkacak. Son üç yıldır Kars’ta gerçekleştirilen festivalin uluslararası yarışması, bu yıldan itibaren Artvin Belediyesi’nin katkılarıyla Artvin’de düzenlenecek. Altın, Gümüş ve Bronz Boğa Ödüllerinin verileceği Uluslararası Film Yarışması, 16 Aralık’ta sona erecek. Festivalin yerli ve yabancı konukları da bu yıldan itibaren Artvin Belediyesi’nin ev sahipliğinde Artvin’de ağırlanacak. Festivalin buradan sonraki durağı, 18-20 Aralık tarihleri arasında Makedonya’nın Üsküp kenti.
14. Gezici Festival’de Kars sonrası üç günlüğüne ilk kez konuk olunan Artvin, festivalin uluslararası bölümüne ev sahipliği yapmaya talip oldu. Festival, geçtiğimiz yıl çok güzel anılarla ayrıldığı Artvin’e geri dönecekti. Ankara’da ise uzun süredir kapalı olan Batı Sineması, perdesini Gezici Festival ile açacak.
DAİMA KAPİTALİZME KARŞI!
Festival bu yılki temasını seçerken, hem kendi başına hem de dünyanın başına gelenlerden esinlenmiş ve tema “Karşı!” olarak belirlenmiş. “Her şeye karşı değil; sadece bu baskıcı yönetimlere, yükselen milliyetçiliğe, kötü eğitime ve daima kapitalist düzene...”
Gezici Festival, özellikle yönetimi değişen Kars Belediyesi’nin festivalden vazgeçme kararıyla zor günler yaşamıştı. Önceki yıllarda Gezici Festival, oyuncu ve yönetmenlerin katılımıyla düzenlediği galalar öncesi sinema önünde biriken yüzlerce kişiyle, ülkenin pek çok farklı kentinden gelen öğrencilerin Kars’ta buluşmasıyla, 1 haftalık sinema okulu Sinema Konuşalım etkinlikleriyle, gelenek haline gelen Uluslararası Altın Kaz Film Yarışması’yla dikkat çekiyordu. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

SİNEMAYLA TARİH ARALIKTA BULUŞACAK

SONRAKİ HABER

‘Birbirimizin dilini hâlâ anlamıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...