02 Kasım 2009 00:00

‘Bizi önce yabancı yaptılar, şimdi konuş diyorlar’

TİROJ dergisi, Türkiye Yazarlar Sendikası, Evrensel Basın yayın tarafından düzenlenen “Kardeşin Dilini Anlamak” paneli, önceki gün TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda yapıldı.

Paylaş

TİROJ dergisi, Türkiye Yazarlar Sendikası, Evrensel Basın yayın tarafından düzenlenen “Kardeşin Dilini Anlamak” paneli, önceki gün TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda yapıldı.
TYS Genel Sekreteri Tevfik Taş’ın sunduğu panele konuşmacı olarak katılan Mıgırdiç Margosyan, Karin Karakaşlı ve Fehim Işık, halkların kardeşliğine “devletin taş koyduğunu” söylediler.
Açılış konuşmasını yapan şair-yazar Tevfik Taş, “Kardeşinin dilini anlamak için bize büyük diye gösterilen büyük abinin dilini bozmak gerekiyor, onun dilinden kopmak gerekiyor. Örneğin Kürt sorunu diye bir kavram kullanıyoruz, oysa asıl Türk milliyetçiliği ve ırkçılığı sorunudur; böyle adlandırmak gerekiyor” dedi.
Yazar Karin Karakaşlı, “Kardeşliği konuşmak için her birimizin önce birbirimize yabancı olmaması gerekirdi. Bizi birbirimize yabancı yaptılar, şimdi de birbirimizle konuşmamızı bekliyorlar” derken, Fehim Işık ise örneklerle egemen milliyetin anlayışının her yerde hakim olduğunu anlattı.
Mıgırdiç Margosyan da “Ben 70 yaşına geldim. Ben doğdum doğalı bu sorun var, ben öleceğim halen bu sorun var” dedi. “Demek ki devlet bu kardeşlik işine hep taş koymuştur” diyen Margosyan, “Her türlü tehcire maruz kaldık, yoksullaştırıldık, ben dilimi 15 yaşından sonra öğrenmek durumunda kaldım” diye devam etti. Yaşananları hatırlarken duygulanan ve izleyicileri duygulandıran Margosyan, “Ben bir daha dünyaya gelmeyeceğime göre kardeşliği ve bir arada yaşamı görmek istiyorum” diyerek sözlerini bitirdi. (İSTANBUL)
Seyit Aslan
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

SİNEMAYLA TARİH ARALIKTA BULUŞACAK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...