03 Kasım 2009 00:00

GÜNCEL

CHP’nin hali tam da “cambaza bak” diyen “uyanıklara!” benziyor.

Paylaş

CHP’nin hali tam da “cambaza bak” diyen “uyanıklara!” benziyor. Eskiden, kasabalarda cambazlar iki direk arasında tel kurup, bu telin üzerinde yürürler ve seyredenlerden aldıkları bağışlarla geçimlerini sağlamaya çalışırmış. Cambazların bu gösterilerinde, seyirciler arasında bulunan bazı “uyanıklar”, “aaa cambaza bak!” diye bağırarak seyircinin dikkatini cambaza yöneltmeye çalışır ve ne varsa seyircinin ceplerinden almaya çalışırmış.
Kürt Sorunu’nun “açılım” nedeniyle en çok tartışıldığı ve darbeci askerlerin foyalarının açığa çıktığı günlerde, CHP “AKP erken seçime gidecek” gibi absürt bir spekülasyon üzerinden fırtınalar koparmaya çalışıyor.
AKP neden erken seçime gitsin? Seçmen nezdinde en zayıf olduğu günler. Seçime daha yirmi ay var. CHP oylarını birkaç puan yükseltti diye AKP erken seçime mi gidecek? Baykal buna inanıyor mu? Herhangi bir CHP’li buna inanıyor mu? O halde, Baykal’ın bu erken seçim balonlarının sebebi nedir?
Baykal, anlaşılan hâlâ Türkiye halkını 70’lerde sanıyor. Spekülasyon ve balonlarla yürütülen politik mücadele ile kitleleri etkileyebileceğini düşünüyor. Ya da böyle düşünmüyor ama çaresizliğin girdabında aklına kırk yıllık bayat numaralardan başkası gelmiyor.
Kürt sorununun gündemde olduğu, ABD’den Rusya’ya, AB’den Ortadoğu ülkelerine herkesin Kürt sorunu üzerine konuştuğu bir ortamda, Kürt sorununun demokratik, barışçı çözümüne karşı çıkmış, bu yüzden Kürtlerin ve demokrasi güçlerinin nefretini kazanmış; fakat, AKP’nin PKK’nin tasfiyesi planına da, AKP’den üç beş oy çalmak için karşı çıkmış ve bu tasfiye planını gündeme getirenleri hayal kırıklığına uğratmış bir CHP, bu sırada ortaya çıkan darbeci askerler ve cunta faaliyeti hakkındaki ihbar mektubu ile de darbeci, cuntacı askerlerle ilişkisi ortaya çıkınca gıkını çıkaramamış ve “aaa cambaza bak!” dercesine “Erdoğan erken seçim sinyali verdi” balonunun ipine tutunarak yükselebileceğini sanmaktadır.
Aslında CHP’yi hâlâ ayakta tutan AKP’dir. CHP gibi bir muhalefet partisi olmasa, onun yerini dolduracak her parti AKP’yi daha çok zora sokacaktır. CHP ve askerler adeta AKP’nin ayakta kalmasını sağlayan payandalardır. AKP’ye oy verenler ve destekleyenler CHP ve askerlerin söylediklerini, yaptıklarını görünce AKP’yi desteklemeye devam ediyorlar. AKP de onlara fazla yüklenmiyor. Adeta bir gölge boksu ile durumu idare ediyor. Muhalefet var mı? Var.
Elbette, CHP gibi bir “sol bir muhalefet partisi!” demokrasi güçleri için de olumlu koşullar oluşturuyor. Demokrasi güçleri birleşse ve ortak talepler için bir yürüyüş başlatsa, AKP’nin silmemek için özel çaba sarf ettiği CHP’nin kısa süre sonra esamisi okunmaz. İki dönem önce TBMM’ne giremediği hallere düşer. Baykal da Antalya’da sabah sporları, sağlıklı beslenme ve uzun mesafe yüzme becerileri ile emekliliğini yaşar.
Tarihi görev aydınlara, mücadeleci sendikacılara, demokratik kitle örgütlerinin yöneticilerine, ileri bilinçli işçilere düşüyor. Ancak onlar demokrasi güçlerinin birliğini sağlayabilecek itici güce sahip. Demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi için koşulların her zamankinden daha elverişli olduğu bu günlerde birleşemezsek, tarih bizim hakkımızda hiç de iyi sözler etmeyecek.
KAMİL TEKİN SÜREK
ÖNCEKİ HABER

İşçiler mücadeleyi tartıştılar

SONRAKİ HABER

SSPE’li hastalar için dayanışma konseri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...