03 Kasım 2009 00:00

İşçiler mücadeleyi tartıştılar

Kimisi sendikalaştığı için işten atılmış, kimisi çalışıyor ama ücretini alamıyor. Kimisi ise sendikalı çalışmasına rağmen işyerinde birçok sorunla boğuşuyor.

Paylaş

Kimisi sendikalaştığı için işten atılmış, kimisi çalışıyor ama ücretini alamıyor. Kimisi ise sendikalı çalışmasına rağmen işyerinde birçok sorunla boğuşuyor. Yaşadıkları sorunların ana nedeni patronlarının kriz bahanesiyle hayata geçirdiği saldırılar. İşçiler artık bunları yaşamak istemiyor. Sendikalı çalışmak istiyorlar, işten atmaların yasaklanmasını istiyorlar. İnsanca yaşayacak bir ücret istiyorlar. Ve işçiler bu taleplerini gerçekleştirebilmek için bir araya geldiler. Mahallelerde, fabrikalarda komiteler kuracaklar, ortak bildiriler dağıtacak, imza kampanyaları düzenleyecekler, belki de bir miting düzenleyecekler.
Geçtiğimiz hafta Eğitim Sen 5 No’lu Şube’de sendikalaştıkları için işten atılan Sinter Metal işçileri, Sabiha Gökçen işçileri ile tersane işçileri, tekstil işçileri, metal işçileri, karayolu işçileri, sağlık emekçileri, eğitim emekçileri ve krizin işsiz bıraktığı işçiler bir araya geldiler. Ortak mücadelenin yollarını, bunun için neler yapacaklarını tartıştılar. Çeşitli kararların alındığı toplantıda herkesin ortak düşüncesi, mücadele etmeden sorunların çözülmeyeceğiydi.
SİNTER İŞÇİLERİNİN ÇAĞRISIYLA
Sinter Metal işçilerinin yönettiği toplantının açılış konuşmasını Sinter Direnişçilerinden Ercan Karaman yaptı. 1 yıla yakın süredir devam eden direnişlerinin son durumu hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Karaman, yaşadıkları sorunlara değindi. Direnişin hemen başında açtıkları davaların henüz sonuçlanmamış olmasından, direniş sırasında karşılaştıkları sorunlara, yaşadıkları ekonomik sorunlara değinen Karaman, bu sorunu sadece kendilerinin yaşamadığını, direnişte olan Sabiha Gökçen işçilerinin, Esenyurt Belediyesi işçilerinin, Okmeydanı Hastanesi işçilerinin de aynı sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi. Tersanede yaşayan işçilerin ücretlerini alamadığını, ölümle burun buruna çalıştığını, diğer iş kollarında çalışan işçilerin de aynı sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirten Karaman, toplantıyı yapmalarının amacının aynı sorunları yaşayan işçilerin ortak mücadele etmesini sağlamak olduğunu ifade etti. Toplantının ilerleyen bölümlerinde söz alan işçilerin anlattıkları ve önerileri yapılan çağrının ne kadar doğru olduğunu ortaya koydu.
ÜCRETLER DÜŞTÜ, ÖNLEMLER ALINMIYOR
Tersanede çalışırken krizin hemen başında işten atılan ve aylarca işsiz kalan Serkan Tan, 20 gün önce bir tersanede iş bulabilmiş. Krizden önceki çalışma koşullarıyla yeni girdiği işteki çalışma koşulları arasında birçok fark olduğunu anlatan Tan, eskiden eldiven ve maske kullanabildiklerini ancak şimdi bunların verilmediğini ifade etti.
Tan, çalışma saatlerinin uzadığını, ücretlerin düştüğünü, işten atma baskısı nedeniyle işçilerin kuralsızlıklara karşı ses çıkarmadan çalıştıklarını dile getirdi. Oturdukları mahallelerde aynı sorunları yaşayan binlerce işçi olduğunu söyleyen Tan, mahallelerde işçilerle komiteler kurulması önerisinde bulundu.
Toplantıda söz alan bir tekstil işçisi aynı sorunların kendi iş kolunda da yaşandığını söyledi.
İlk olarak direnişte olan işçilerin bir araya gelmesi gerektiğini, direnişlerin olduğu alanlarda mücadelenin yoğunlaştırılması gerektiğini kaydeden tekstil işçisi, bu mücadelenin başında işçilerin olması gerektiğini belirtti. (İstanbul/EVRENSEL)

TOPLANTIDA ALINAN KARARLAR

Toplantının sonunda direnişteki Sinter Metal ve Sabiha Gökçen işçilerinin oluşturacağı bir üst komite kurulması kararı alındı.
Bu komite en kısa sürede tekrar bir araya gelerek yeni kararlar alacak. Benzer toplantıların daha geniş katılımlı yapılması sağlanacak. Toplantıya katılanların oturdukları mahallelerde komiteler kurulacak. Oluşturulan komitenin hazırlayacağı bildiriler mahallelerde, sanayi havzalarında dağıtılacak. Bir imza kampanyası başlatılarak çalışmanın genişlemesi sağlanacak. Direnişte olan diğer işçilerle bir araya gelinerek kararlar aktarılacak. Toplantıda yapılan diğer önerilen çalışmanın gidişatına göre tekrar değerlendirilecek.

SENDİKALI İŞÇİLER DE KATILDI

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ABB fabrikasında temsilci olan Murat Yılmaz, örgütlü olmalarına rağmen kendilerinin de sorunlar yaşadığını, ilk olarak mahallelerde ortak bildiriler dağıtılması, ve “İşten atmaların yasaklanması” talebiyle imza kampanyası başlatılması önerisinde bulundu. Sanayi havzalarında ve fabrikalarda da bu çalışmanın yürütülmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, kendi fabrikasında bu çalışmaya güç vereceklerini dile getirdi.
Toplantıya katılan Yol-İş üyesi işçiler adına konuşan İşyeri Baştemsilcisi Recep Güzel de çalışmaya güç vereceklerini ifade etti. Kendi işyerlerinde özellikle yeni işe giren işçilerin birçok sorunu olduğunu, özellikle işçiler arasındaki ücret farkının arttığını dile getiren Güzel, mücadeleden başka seçenekleri olmadığını kaydetti.

İŞÇİLERİ VE İŞSİZLERİ KUCAKLAYACAK BİR ÇALIŞMA

Tersane İşçisi Ali Doğan ise, yapılacak çalışmanın tüm işçileri ve işsizleri kapsaması gerektiğini dile getirdi. Mahallelerde esnaflarla, derneklerle, muhtarlarla bir araya gelmeleri gerektiğini, ortak taleplerin kapsayıcı olması gerektiğini anlatan Doğan, çalışmanın bu şekilde sürmesi halinde büyüyeceğini dile getirdi. İşçilerin bir karar alması ve harekete geçmesi halinde başarının da geleceğini söyleyen Doğan, tersane işçilerinin tamamının çalışmanın bir parçası olması için tüm güçleriyle çalışacaklarını belirtti. Söz alan diğer katılımcıların da yapılacak çalışmalara katılacaklarını açıklamasının ardından alınan kararların ardından toplantı sona erdi.

‘MÜCADELEYE HAZIRIZ’

Toplantıya direnişte olan Sabiha Gökçen işçileri adına katılan İşçilerden Sezgin Uzun da yapılacak çalışmaya katılacaklarını dile getirdi.
Direnişlerinin başından bu yana yeterli desteği alamadıklarını söyleyen Uzun, çalışmanın öncelikle bu sorunu çözmesi gerektiğini ifade etti.
Sadece eylemlere 3-5 kişi gelerek destek vermenin yeterli olmadığını dile getiren Uzun, Sabiha Gökçen işçilerinin mücadelelerinin başarıya ulaşması için mücadeleye hazır olduğunu dile getirdi.
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Karayolları işçileri işyeri toplantısı yaptı

SONRAKİ HABER

GÜNCEL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...