03 Kasım 2009 00:00

Karayolları işçileri işyeri toplantısı yaptı

KARAYOLLARI’nda çalışan Yol-İş İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler, işyeri sorunları ve ülke gündemini konu olan bir toplantı yaptılar.

Paylaş

KARAYOLLARI’nda çalışan Yol-İş İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler, işyeri sorunları ve ülke gündemini konu olan bir toplantı yaptılar. Özeleştirme, taşeronluk, esnek çalışma, sağlığın ve eğitimin paralı hale gelmesi, Demokratik Açılım ve kıdem tazminatının ele alındığı toplantıya, 320 gündür direnişte olan Sinter Metal işçileri de katıldı. Toplantı sonunda dayanışmanın sıklaştırılması ve birlikte mücadelenin büyütülmesi kararları alındı.
Toplantıda konuşan Yol-İş 1 No’lu Şube Başkanı Ercan Arcan, yolsuzluğu ve yoksulluğu bitirme iddiasıyla iktidara gelen hükümetin, tam tersi politika izlediğini söyledi. Taşeronlaşma ve özelleştirmeyle hükümetin, işçilerin örgütlülüğünü dağıtmak istediğini dile getiren Arcan, kriz bahanesiyle haklarının gasp edildiğini kaydetti.
ÇÖZÜMDE EMEKÇİLER DE OLMALI
Demokratik Açılım konusunda da hükümetin aynı baskıcı ve çözümsüz bir yol izlediğini anlatan Arcan, emekçilerin içinde olmadığı bir çözümün başarılı olamayacağını vurguladı. Arcan, işçilerin hak mücadelesinde ve demokrasi mücadelesinde Karayolları işçilerinin ve Yol-İş’in üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.
İşyerinde operatör olarak çalışan Levent Yanoğlu da yaşadıkları ekonomik zorlukların yanı sıra başka illere de sürüldüklerini dile getirdi. Yanoğlu, hükümetin dayattığı bu çalışma koşullarına karşı çalışma yapılmasını istedi.
ANALAR AĞLAMASIN
1999 yılında yaşanan deprem nedeniyle halk acılar içindeyken zamanın hükümetinin, sosyal güvenlik yasasını Meclis’ten geçirdiğini hatırlatan Fahri Şener, AKP Hükümeti’nin, Kürt Açılımı’nın tartışıldığı bu dönemde; kıdem tazminatı, sağlık, emeklilik gibi haklara saldıracağını söyledi. Buna karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayan Şener, açılım konusunda ise şunları söyledi: “Bu ülkede ne Kürt ne de Türk analarının ağlamasını istemiyorum. Derhal savaşın sona ermesi gerekir. Açılım konusunda Başbakan’ı destekliyorum.”
1996 yılında hükümetin yüzde 15 zam vermesi nedeniyle işçilerin ayağa kalktığını hatırlatan Hamit Ekşioğlu, şimdiki hükümetin sıfır zam yaptığını, ancak sendikalardan ses çıkmadığını dile getirdi. Ekşioğlu, özelleştirmeler karşısında da gerekli mücadeleyi veremediklerini ifade etti. “Bu ülkede işçiler iki şeyi kaybetmiştir” diyen Ekşioğlu, şöyle devam etti: “Biri basın, diğeri sendikalar. Bu ikisi de işçilere emekçilere hizmet etmiyor, bunu tersine çevirecek mücadeleler verilmesi gerekiyor.”
İMZA KAMPANYASI
Karayolları İşyeri Baştemsilcisi Recep Güven, son dönem yapılan kamu toplusözleşmelerinde işçilerin kazancının olmadığını, hükümetin ise işçilerin kazanılmış haklarını gasp etmek için elinden geleni ardına koymadığını kaydetti. Saldırıların sonuncusunun kıdem tazminatına yönelik olduğunu vurgulayan Güven, “İşten atmaların yasaklanması, tazminat hakkına dokunulmaması için atölyede bir imza kampanyası başladı. Bu kampanya, Türkiye’nin her yerindeki atölyelerle ve şubelerle birleştiğinde bir kamuoyu yaratacaktır” diye konuştu. Mücadelelerin birleşmesi halinde saldırıların püskürtülebileceğini söyleyen Güven, bunun için daha fazla güvene ihtiyaçları olduğunu söyledi.
ORTAK MÜCADELE
Toplantıda söz alan Sinter Metal işçilerinden Ercan Karaman, “Bugün sermaye ve hükümet, bütün güçlerini birleştirerek işçilere saldırıyor. En basiti, sendikalaşmanın önünde birçok engel var. Bizler işçiler, işsizler, esnaf, örgenciler, sağlıkçılar, mahalle muhtarları, yöre dernekleri olarak; işsizliğe, yoksuzluğa karşı güçlerimizi birleştirip ortak mücadele hattı çizmeliyiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler grev için birleşti

SONRAKİ HABER

İşçiler mücadeleyi tartıştılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...